Eile õhtul kogunenud muinsuskaitsenõukogu soovitas Sakala keskuse ajutise kaitse alla võtta. Sügisest muinsuskaitsenõukogu juhtiv Mart Kalm ütles, et nõukogu nimetas minister Raivo Palmaru ja muinsuskaitse-    ameti tegevust ebarahuldavaks. “Käsitlesime ka arhitektuurimälestiste  ekspertnõukogu esimehe Krista Kodrese protesti selle kohta, et muinsuskaitseameti peadirektor on vääriti tõlgendanud otsust, milles soovitati Sakala keskus ajutise kaitse alla võtta,” ütles Kalm.

Muinsuskaitsenõukogu kohtus eile ka muinsuskaitseameti peadirektori  kohusetäitja Kalev Uustaluga, keda minister          Palmaru on soovinud pärast pooleaastast katseaega peadirektoriks kinnitada.

“Nõukogu liikmed tundsid end ministri käitumisest häirituna, kes ilma enda kokku kutsutud muinsuskaitsenõukoguga nõu pidamata esitas peadirektori kohusetäitja riiklikule atesteerimiskomisjonile. Ta tegi seda kaks päeva enne meie kogunemist, justnagu tahaks tuua turule alaväärtuslikku ja kergesti riknevat kaupa,” ütles Kalm.

Nõukogu leidis pärast Uustaluga vestlemist, et tema edutamine peadirektoriks oli ennatlik. “Tal ei ole veel ette näidata saavutusi. Kired muinsuskaitseameti sees ei ole vaibunud ja Uustalu ei ole suutnud end muinsuskaitseringkondadele veel tõestada,” vahendas Kalm nõukogu üksmeelset arusaama.

Minister Palmaru on Eesti Päevalehele öelnud, et muinsuskaitseameti juhi küsimus ei kuulu muinsuskaitsenõukogu üles- annete hulka ja need inimesed, kellega on tema Uustalust rääkinud, on mehe tööga ameti juhina rahul.

Kohusetäitjast peadirektoriks

Eelmisel nädalal esitas kultuuriminister kõrgemate riigiametnike  konkursi- ja atesteerimiskomisjonile  taotluse edutada pool aastat muinsuskaitseameti peadirektori kohuseid täitnud Kalev Uustalu peadirektoriks. Kohusetäitjaks oli ta määratud mullu augustis pärast kaks korda ebaõnnestunuks loetud peadirektori konkurssi.

Riigikantselei juures tegutsev komisjon arutas Uustalu edutamist sel kolmapäeval ning leidis, et mees on ameti peadirektori kohale sobiv ning atesteeris ta. Ministril on pärast positiivset otsust õigus Uustalu püsivalt ametisse kinnitada.