“Juhul kui linn rahvusvaheliste organisatsioonide nõuandeid eirab, võib tulemuseks olla vanalinna väljaarvamine UNESCO maailmapärandi nimistust,” hoiatas ta. Nimekirjas püsimine eeldab, et vanalinna kaitsevööndis peetakse kinni rangetest nõuetest uusehitistele ning ei kahjustata vaateid vanalinnale.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Külli Holsting ei uskunud siiski, et Viru juurdeehitis oleks nii radikaalne, et ohustaks vanalinna UNESCO nimekirjas püsimist.

“Kindlasti ei näita see Tallinna heast küljest, kui nii kõrge hoone vanalinna kaitsevööndisse ehitataks,” täpsustas ta. “Usun, et tallinlaste igapäevaelu ei mõjuta niivõrd palju see nimekiri, kuivõrd see, et kaunis vaade vanalinnale kaob.”

Viru hotellile annab õiguse juurdeehitis rajada kuuendat aastat kehtiv detailplaneering. Tollal andis arhitektide Vilen Künnapu ja Ain Padriku planeeringule kooskõlastuse ka muinsuskaitse.

Holstingu hinnangul oleks 1999. aastal kinnitatud vananenud detailplaneeringu järgi ehitusloa andmine praegu taunimisväärne, sest selline planeering enam muinsuskaitse kooskõlastust ei saaks. “Vahepealse aja jooksul on mitmed tõekspidamised muutunud,” kinnitas ta.

Linnapea endiselt vastu

Linnapea Tõnis Palts on jätkuvalt Viru hotelli juurdeehitise vastu. “Olen tutvunud eskiisidega ka rakurssidest, kust vaadates must klaaskast Tammsaare pargi servas üldse nii ilus ei paista, kui artikli juures olevatel fotomontaazŠidel,” viitas Palts Päevalehe eilsele artiklile. “Saan aru, et oma projekte läbi suruda üritavad arendajad panustavad nüüd avaliku arvamuse mõjutamisse ja PR-töösse. Paraku näitavad meie küsitlused, et linnakodanike enamus ei nõustu kinnisvaraarendajaid toetavate seisukohtadega,” osutas linnapea.

Viru keskuse ja hotelli juurdeehitise autorid Vilen Künnapu ja Ain Padrik peavad linnapea Tõnis Paltsu ja meedia valulist reaktsiooni Viru Poja suhtes teadmatusest tulenevaks eksiarvamuseks. Nende sõnul on Viru keskust ning vana ja uut hotelli algusest peale käsitletud tervikuna, kus üks osa täiendab teist ning ühe osa ärajätmine ajaks kogu kompositsiooni tasakaalust välja.

Künnapu pidas eksiarvamuseks ka väidet, nagu hakkaks hotell varjutama vaadet vanalinnale. “Kõik vaatekoridorid said muinsuskaitseliselt läbi kontrollitud juba 1990. aastate lõpus, kui oli konkurss,” selgitas Künnapu.

Otsustasid Koond- ja Keskerakond

•• Loa 17-korruselise hoone rajamiseks andsid 6. mail 1999 muinsuskaitse ja linnavolikogu, kehtestades arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik koostatud Viru väljaku detailplaneeringu esimese etapi.

•• Linnas oli tollal võimul Keskerakonna ja Koonderakonna koalitsioon, kelle toel planeering vastu võeti, linnapeaks oli koonderakondlane Peeter Lepp. Eelnõu tõi volikokku keskerakondlasest abilinnapea Arved Liivrand.

•• Otsuse poolt hääletas tollal 24 saadikut, erapooletuks jäi 1 saadik, vastuhääli polnud.

•• Volikogul oli toona 64 liiget (praegu 63). Sama päeva istungi alguses osales hääletustel 40 saadikut.