Viimasel ajal on Eestis intensiivistunud nn libaarheoloogide tegevus. Tegu on inimestega, kes otsivad metallidetektoreid kasutades muinsusesemeid, aardeid või münte, et need kas Eestis või välismaal maha müüa või siis oma isiklikesse kollektsioonidesse koguda. Samas kuulutab muinsuskaitseseadus kõik kultuuriväärtusega muinsusesemed riigi varaks (paragrahv 30), keelab nende muinsusobjektidest väljakaevamise (paragrahv 23), ning sätestab, et juhuslikel töödel muinsusesemetele sattumise puhul peab leidja säilitama leiukoha muutumatul kujul, jätma leiud leiukohale ja koheselt teatama juhtunust muinsuskaitseametile või kohalikule omavalitsusse. See seadusesäte puudutab leide ka nendest muististest, mis ühel või teisel põhjusel veel ei ole kantuid kaitsealuste mälestiste riiklikkus registrisse.

Arheoloogiliste muinsuste väljakaevamine ilma muinsuskaitseameti loata on ebaseaduslik, samuti pole lubatud muinasvarade kollektsioneerimine ega nendega äritsemine. Seaduse järgi on muinasleiud riigi omandus - kogu Eesti rahva vara. Muististe rüüstamisega tekitatakse korvamatut kahju meie teadmistele Eesti ajaloost ja muinaskultuurist. Selline tegevus ei kujuta endast mitte ainult vargust meie ühisest ajaloo varasalvest, vaid ajalooallikate otsest hävitamist. Kalmetest, ohvripaikadest, muistsetelt külaasemetelt või linnustelt esemete väljanoppimisega tekitatakse tulevastele uurijatele moonutatud pilt möödunud aegade kohta.

Eesti kultuuripärandi hävitamist ja muinsusesemetega äritsemist on võimalik tõkestada ainult kogu üldsuse kaasabil. Seepärast kutsume kõiki omavalitsustöötajaid, maaomanikke, tollitöötajaid, politseinikke, kaitseliitlasi, antikvaare, üldse kõiki aatelisi Eestimaa inimesi olema oma elupaigas ja tööpiirkonnas tähelepanelikud ning tõkestama seesugust Eesti teadusele ja kultuurile hävituslikku tegevust.

Muinsuskaitseobjektidel võivad metallidetektoreid uurimistöödel kasutada vaid muinsuskaitseameti kirjalikku eriluba omavad ja teaduslikku uurimistööd tegevad teadlased. Vahel esitlevad muinasvarade otsijad ennast maaomanikele või arupärijatele teadlaste, muinsuskaitse- või muuseumitöötajatena. Juhul, kui tekib kahtlus, et tegemist on omaalgatuslike muinasvarade otsijatega, tuleks pealtnägijatel detektoristidelt julgesti küsida isikut tõendavat dokumenti, kahtluse tekkimise korral jätta aga meelde isikute tundemärgid, üles märkida autonumber ja toimunust kohe teavitada muinsuskaitseametit: kas tel 6403050; info@muinas.ee või vastava maakonnainspektoriga ühendust võttes (kontakt vt: www.muinas.ee).

Eestimaa elanikud! Aitame ühiselt oma minevikupärandit hävingust päästa!


Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut
Tallinna ülikooli ajaloo instituut
Arheoloogiamälestiste ekspertnõukogu
Eesti ajaloomuuseum
Eesti arheoloogiaselts
Eesti muinsuskaitse selts
Õpetatud Eesti selts
Akadeemiline ajalooselts

Maavalla Koda