Täna Inglismaalt saabuvate referentslabori testide tulemuste põhjal selgub 200 000 Newcastle’i tõppe nakatunud Talleggi munakana saatus.

Oktoobris Tellivere-Kulli kanafarmis leitud Newcastle’i viirus võib põhjustada farmis elutsevate munakanade hukkamise. Kuid isegi haigestunud kanade munade söömine on inimesele ohutu ja kanade hukkamine turule tugevat mõju ei avalda.

“Tegu on kõigest ühega mitmest Talleggi munafarmist,” ütles põllumajandusministeeriumi asekantsler Toivo Nõvandi. “Mõnevõrra võib turul olevate munade kogus väheneda, kuid kui häda käes, siis tulevad turule kas või Soome munad.”

“Kui Talleggil peaksid ilmnema hankeraskused, siis leiame võimalusi, et klient saaks ikkagi mune osta,” ei näinud probleemi ka Selveri ostu- ja turundusdirektor Iivi Saar.

Eestis kanadel haruldane

Kanade saatus sõltub patogeensusindeksist. “Kui tõve patogeensusindeks on suurem kui 0,7, siis tuleb kanad hukata. Kui indeks on väiksem kui 0,7, siis ei ole vaja midagi ette võtta, sest selline tõvevorm ei ole ohtlik,” selgitas veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Eestis on Newcastle’i viirus seni olnud kanadel väga haruldane, kuid tuvide hulgas olevat haigus väga levinud. Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder avaldas eile soovi muuta tõve vastu vaktsineerimine kodulindudele kohustuslikuks.