Mõned puuoksad kukkusid ka kõrvalmaja, Roosikrantsi 4b asuva linnavalitsuse residentsi katusele.

Õnnetuses suurima mõlgi saanud hõbedase E-klassi Mercedese omanik Mart Nurk ütles, et tema sai alla kukkunud puust teada kella ühe paiku, mil naabrinaine talle helistas. Maja hoovis pargib ta oma masinat iga linnaskäigu ajal, puudest sellist ohtu ta oodata ei osanud. “Maja renoveeriti neli-viis aastat tagasi ja siis vaadati kõik puud ükshaaval üle. Ekspertiis tunnistas kõik puud elujõulisteks ja neid maha võtta ei lubatud,” rääkis Nurk. Tema hinnangul ei olnud tuul kuigi tugev ning selgusetuks jääb, miks puu just nüüd murdus.

Õigusinstituut jäi elektrita

Kahjusummat ei osanud Nurk veel täpselt öelda, samuti ei teadnud ta, kas ja kelle poole ta kahju hüvitamiseks võiks pöörduda. “Igal juhul on suur õnn, et ükski inimene langeva puu alla ei jäänud, ülejäänu on kõik materiaalne kahju,” märkis ta.

Murdunud puu kõrvale pargitud Volkswagen sai samuti tugeva löögi. Omaniku sõnul ei ole reaalne, et kindlustus talle kahju hüvitaks, mehel puudub selleks vajalik kaskokindlustus.

Tallinna tuletõrje- ja päästeameti pressiesindaja Kirill Teiter ütles, et päästjad said Roosikrantsi õnnetusest teate kell 13.42 ja jõudsid kohale kümne minutiga. Pahanduse tekitanud puu saeti juppideks, selleks kulus ligi tund.

Murduv puu oli lahti kiskunud ka elektrikaabli ning see oli ohtlikult masinate kohal. Koos kaabliga oli puu maha murdnud ka kaabliposti. AS-i Eesti Energia (EE) pressiesindaja Helen Sabrak ütles, et EE Tallinna piirkonna juhtimiskeskus sai teate Roosikrantsi tänaval vigastatud madalpingeelektriliini kohta kell 13.45. Sündmus ei tekitanud ulatuslikumat elektrikatkestust, vooluta oli kella 15.30 seisuga vaid õigusinstituudi hoone Kaarli puiesteel. “Hetkel tegeleb EE alltöövõtja juhtumi tagajärgede likvideerimisega. Hiljemalt paari tunni pärast peaks olema kõik probleemid Roosikrantsi tänava kandi elektrivarustuses kõrvaldatud,” teatas Sabrak eile kella nelja paiku.

Saetud oks põhjustas mädaniku

•• Eile sündmuskohal käinud OÜ Kesklinna Pargid puuhooldusspetsialist Sulev Järve ütles, et juhtunu on hoiatav näide inimeste hoolimatusest. “Inimesed on need, kelle pärast puud murduvad. Ehitatakse mõtlematult, võetakse maha puude oksi ja tehakse viga juurtele,” rääkis ta.

Murdunud puu oli alla saja-aasta vanune jalakas, mis väljastpoolt tundus ilus ja korralik.

•• Sulev Järve hinnangul võis õnnetuse põhjuseks olla puult mõnekümne aasta eest maha saetud jäme oks. “Pärast saagimist läks sealtkaudu mädanik sisse ja ilmselt on sellel puul üks värskelt avastatud seen-jalakapässik, tundub, et see on murdumise põhjustaja.”

•• Kesklinna valitsuse andmeil on Roosikrantsi tänaval tegemist eramaaga.

•• “Olenemata sellest, kelle maalt puu autodele peale kukkus, tuleks kahjukannatajatel esmalt pöörduda kindlustuse poole, millel on edaspidi vajadusel võimalik omakorda pöörduda maaomaniku poole,” selgitas linnaosa avalike suhete nõunik Annikky Lamp.