Reedel ja esmaspäeval toimunud kohtuvaidluses palus riigiprokurör Steven-Hristo Evestus tunnistada Gunnar Bergvald (35) ja Raivo Põder (36) süüdi riikliku järelevalve ebaseaduslikus tegemata jätmises, millega on teisele isikule põhjustatud raske tagajärg ja esimese astme kuriteo varjamises, Põder ka narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses käitlemises ning mõista Bergvaldile liitkaristuseks tingimisi 2aastane vangistus 3aastase katseajaga ning Põdrale liitkaristuseks tingimisi 2,5 aasta pikkune vangistus 3aastase katseajaga.

Romeo Kaldale (36) palus riigiprokurör mõista mõrvale kihutamise ja piinamise eest liitkaristuseks 8aastane vangistus, mis loetaks kaetuks talle varem määratud eluaegse vangistusega. Sama pikka (s.o 8aastast) vangistust palus riigiprokurör karistuseks ka mõrvas süüdistatavale Karol Lükile (35).

Mõrvas ja piinamises süüdistatavale Sergei Sokolovskile (39) ja mõrvas süüdistatavale Juri Stupakile (39) palus riigiprokurör mõista mõlemale karistuseks 10aastane vangistus.

Rene Vainiku (34) palus riigiprokurör süüdi tunnistada mõrvale kaasa aitamises, kinnipeetava poolt narkootilise aine suures koguses valdamises ja pakendamises ning mõista talle liitkaristuseks 6aastane vangistus, mis loetaks kaetuks temale varem mõistetud eluaegse vangistusega.

Vladimir Živolupi (47) palus riigiprokurör süüdi tunnistada kehalisele väärkohtlemisele kihutamises ja palus mõista talle karistuseks 6 kuud ja 21 päeva vangistust, mis loetaks kaetuks tema eelvangistuses viibitud ajaga.

Andrei Tali (32) palus riigiprokurör süüdi mõista piinamises ja mõista talle karistuseks 6 kuud vangistust, mis loetakse kaetukse talle varem mõistetud eluaegse vangistusega.

Süüdistatavate kaitsjad leidsid, et nende kaitsealuste süü ei ole tõendatud ja palusid kohtul nende kaitsealused õigeks mõista.

Süüdistatavad ei ole end neile esitatud süüdistuses olevates kuriteoepisoodides süüdi tunnistanud ja palusid täna öeldud viimases sõnas end õigeks mõista.

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuse kohaselt jätsid Murru vangla endine direktori asetäitja Bergvald ja endine julgeoleku osakonna juhataja Põder tähelepanuta mitmed vangide vahelised füüsilised arvete klaarimised, mille käigus tekitati raskeid tervisekahjustusi. Lisaks leiti Põderi töökabinetist läbiotsimise käigus suures koguses erinevaid narkootilisi ained.

Živolupi süüdistatakse selles, et tema Murru vangla kinnipeetavana, tegi 4. augustil 2006 kaasvangile Kaldale ettepaneku peksta samuti Murru vanglas karistust kandvat Igorit, et lahendada Živolupi ja kannatanu vaheline konflikt. Kalda palvel toimetati samal õhtul Igor kambrisse, kus viibisid Sokolovski, Lük ja Stupak.

Viimased peksid nende kambrisse toodud Igorit käte, jalgade ja raudkangidega, mille tulemusel tekkinud vigastustesse kannatanu hiljem suri. Murru vanglas karistust kandnud kinnipeetavaid Sokolovski, Lük ja Stupak süüdistatakse kaasvangi Igor grupiviisilises mõrvas, mis pandi toime piinaval viisil. Lisaks peksid Sokolovski ja Kalda koos kaasvangi Taliga 3. augustil 2006 kinnipeetavat Iljad.

Kinnipeetav Vainik käis läbipekstud Igori kongis ja veendus, et kanntanu on raskes tervislikus olukorras, kuid ta ei teinud midagi, et teavitada vanglaametnikke kaaskinnipeetava abitust olukorrast. Samuti on esitatud Vainikule süüdistus suures koguses narkootilise aine valdamises ja pakendamises.

Samas asjas kohtu ees olnud vanglavalvur Olafi Tšarnetski (59) osas eraldas kohus 5. märtsil toimunud kohtuistungil riigiprokurör taotlusel kriminaalasja eraldi kriminaalasjaks.