Eesti ornitoloogiaühingu juures tegutseva linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots ütles, et antud juhul oli tegu ida-mustvaera kui mustvaera Aasia ja Põhja-Ameerika põhjapoolsematel aladel laialt levinud alamliigi esmasleiuga. Lind oli end sisse seadnud mustvaeraste rännuparves, mis oli rannikule puhkepausi pida­ma maandunud.

Kuna tegu oli mustvaera alamliigi esindajaga, siis uue liigina Eesti nähtud lindude loetellu ida-mustvaeras praegu ei pääse. Lõplikult Ots seda võimalust siiski ei välistanud, sest osa teadlasi peab ida-mustvaerast eraldi liigiks.

Kollane nokk, must sulekuub

Ida-mustvaera tunnusmärkideks on tema musta karva sulekuub ning silmatorkavalt kollase või oranžika kühmuga tume nokk.

Teisipäeval aga nägi Pettay ühes Sampsa Caireniusega mustvaeraste rändesalgas lendamas emast prillvaerast (Melanitta perspicillata), kes satub oma levialalt Põhja-Ameerikast meile väga harva. Juhul kui linnuharulduste komisjon vaatluse kinnitab, on antud juhul tegu neljanda korraga, mil selle liigi esindajat on Eestis nähtud. Vaadeldud linnuliikide kogujad tõdevad, et haruldasi liike ehk ornitoloogide suupruugis rarisid võib peagi veel kohata, sest sügisrände tippaeg on alles

ees.