Mustamäe ilme ühtlustamiseks otsustas halduskogu lubada linnaosa vanemal kindlaks määrata lodzhade ja rõdude kinniehitamise kord. “Poole aasta jooksul võivad inimesed ise oma elumajade fassaade üheilmeliseks muuta, siis võib juba trahvimisest rääkida,” lausus Mustamäe halduskogu juht Ülo Tärno.

Tema arvates on Mustamäe elanikud linnaosa kenast väljanägemisest huvitatud. “Käisid minu juures ja rääkisid, kuidas nemad asja näevad,” lausus ta. “Loomulikult ütlen neile, et kõige parem oleks ehitada terve fassaad ühtemoodi.”

Mustamäe arhitekti Küllike Reimaa hinnangul on elanikele endile kasulik kooskõlastada lodÏa ümberehitamine linnaosavalitsuses. “Näitame neile variante, millised võivad hoone ümberehitused olla ja pakume värvitoone,” selgitas Reimaa. “Muidu tuleb hiljem öelda, et kuulge, lammutage maha – see on kole.”

LodÏade ümberehitamise üks nõue on, et aknad avaneksid sissepoole. LodÏasid soojustades tohib kasutada ainult mittepõlevat klaas- või kivivilla ja mittepõlevat kattematerjali. Uus aken ei tohi esile tõusta maja üldisest fassaadist.

LodÏa kinniehitamine on mustamäelaste sõnul vajalik, sest aitab oluliselt vähendada soojakulusid. Uue töötoa või panipaiga korraldamine läheb lodÏa ümberehitust tellides maksma 1400–8000 krooni.

Ehkki Mustamäe vanema otsused puudutavad vaid 65 000 elanikku, kelle kodudel on lodÏa või rõdu, kaaluvad sama korra rakendamist ka teised linnaosad.