Kui Mustamäe halduskogu järgmisel teisipäeval linnaosa arhitekti välja pakutud rõdude ja lodÏade kinniehitamise lahendustega nõustub, tähendab see sadadele korteriomanikele lisakulutusi raamide värvi või tüübi ühtlustamiseks. Üksmeelsete elaniketa Mustamäe majad näevad praegu välja nagu laste mänguhoovis. Hall raam esimesel korrusel, pruun raam teisel, neljandal kalavõrk, paar kollakat raamistust ning hulk mitmesuguseid jaotusi – kolmest suurest üheksa väiksema aknaluugini.

Mustamäe majad jubedad

“Ma ei olnud 20 aastat Mustamäel üldse käinud. Linnaosa ise on kenasti roheliseks läbi kasvanud, aga see, millised näevad välja majad, on lihtsalt jube,” nentis kahe kuu eest Mustamäe arhitektiks palgatud Küllike Reimaa.

Näiteid naabrite jubedatest erimeelsustest võib diplomeeritud arhitekti Reimaa sõnul Mustamäel ringi liikunu tuua mitu. “Kitsas valge raam ei ole punasel majal keset pruune raame just kuigi nägus,” viitas arhitekt, kes on lodÏa kinniehitamist plaanivate elanike palvel sobiva lahenduse leidmiseks põhjalikult uurinud kaheksat maja.

LodÏa panipaigaks

Nelja aasta eest Eesti Projektis välja töötatud lodÏa kinniehitamiseks pakutud lahendustest välistab arhitekt lodÏaava killustamise, mis tähendaks koguni 12 üliväikest aknakest paari suure asemel. Endiselt tohivad lodÏade kinniehitajad tekkiva aknaava lausklaasida.

“Kui just väga mööda ei ole pandud, siis laseme lihtsalt ühtlustada raami värvi. Sobimatut värvi plastakna väljavahetamine läheb muidugi kulukamaks kui puitakna ülevärvimine,” nentis linnaosa arhitekt.

Mis saab maja ilmet rikkuvatest lodÏaava akendest, mida korteriomanik üle värvima või vahetama ei nõustu, ei oska arhitekt täpselt veel öelda.

“Kinni on lodÏasid ehitatud vist nüüdseks juba üle kümne aasta. Proovin neid lahendusi tagantjärele kooskõlastada ja toon näiteid eekirjast, mille alusel omanikud ehitiste fassaadi korrastama peavad,” rääkis arhitekt.

Kui palju 67 000 elanikuga Mustamäel lodÏasid üldse kinni ehitatud on või seda teha tahetakse, ei oska Mustamäe linnaosa ametnikud öelda. “Eeldan, et kinni tahavad lodÏadega korterites elavad inimesed oma lodÏa ehitada kõik,” lausus linnaosa asevanem Jüri Kröönström.

Klaasimine läheb kalliks

Kröönströmi sõnul aitab rõdu või lodÏa kinniehitamine vähendada korteri soojakulusid poole võrra ja annab võimaluse sisse seada uus töötuba või panipaik.

“Mina tegin just nii, sest miks milleks mulle koht, mida ma üldse kasutada ei saa,” rääkis Vilde teel elav linnaosa asevanem.

Ühest suunast avatud lodÏa klaasimine läheb eri firmadest töömehi tellides koos paigaldusega maksma 1400 kuni 8000 krooni.

Minimaalse hinna puhul kaetakse puidust aknaraam kaitsevahendiga, maksimaalne hind näeb aknaraamimaterjalina ette alumiiniumi.

Milliseid lahendusi rõdu või lodÏa kinniehitamist plaanivatele inimestele pakutakse, ei soovi linnaosa arhitekt avaldada, ehkki inimesi käib selle teemaga tema jutul pidevalt.

“Natuke vara on sellest rääkida. Mingisugune üldine enam-vähem informatsioon ei anna neile midagi ja paanikat pole vaja tekitada,” leidis arhitekt.

Kui linnaosa vanem otsuse teeb, siis kleebitakse kõigi Mustamäe korruselamute koridoridesse kinniehitusi puudutavad teated üles.

“Ühistud otsustavad juba praegu, millist ilmet nad oma majale tahavad. Palusin ühtedel, et nad teeksid raamid rohelised, aga neile meeldis punane rohkem. Ütlesid, et neil on majas endal oskajad kunstnikud,” laiutas arhitekt käsi.

Ehkki ka suur hulk rõdusid on Mustamäel juba kinni ehitatud, ei anna linnaosa ametnikud selleks küsijale nõusolekut.

Nende üksikut kinniehitamist ei saa linnaosa asevanema sõnul lubada, sest lisaraskused võivad põhjustada varisemise.