Malevigur, kotiga tädi, tarkade kivi ja roided

Mustamäe lastehaigla ette paigaldatavat skulptuuri hakkab tegema Ilme Kuld. Komisjon valis tema kolmest eskiisist – kana, jänes ja kilpkonn – välja kaks viimast.

Linnaosavalitsuse esist hakkab kaunistama kuju, mille töönimi on “Valvel”, autoriks Riho Kuld.

Taies kujutab endast sümbolistlikku ülestõstetud tiibadega lindu. Mustamäe laste loomingu maja ette teeb skulptor Lea Armväärt maleviguri ratsu.

Kõige omapärasema kavandi esitas Hannes Starkopf, kelle teos peaks hakkama kaunistama Kadaka Selveri esist.

Üllitise töönimeks on “Puhkab” ja see kujutab ennast lõdvestunult istuma seadnud korpulentset turukotiga daami, kaunistuseks Starkopfi firmamärgina tuntud lilled.

Kultuurikeskuse Kaja ette pannakse Mari-Liis Tammi “Tarkade kivi” – omalaadne taies, mida kaunistavad ornament ning raamivad tähed ja numbrid.

Marju Vaheri ja Kaisa Uusoksa skulptuur jääb ilmestama Männi parki – selle nimeks on “Armasta oma keha”. Üllatuslik teos kujutab kivisse raiutud inimese rinnakorvi ehk roideid.

Kaks autorit, Tõnu Smith ja Paul Mänd, enda kavandeid õigeks ajaks esitada ei jõudnud, seega ei ole teada ka Tehnikaülikooli hosteli ette ja teise Männi pargi kaunistamiseks mõeldud skulptuuri teemad. Kujud peavad üleandmiseks valmis olema 20. juunil kell 17. Ürituse pidulikul lõpetamisel mängib Prantsuse tattoo-orkester.

Skulptorite heatahtlik žest

Sümpoosioni korraldasid Kadaka Selver, Mustamäe linnaosa valitsus ja Eesti kujurite ühendus. Kogu üritus läheb linnaosavalitsuse avalike suhete juhi Ivo Parbuse sõnul maksma 120 000 krooni.

Sääraseid sümpoosione, millest osavõtvad skulptorid ei tee tööd mitte tegelikele müügihindade, vaid heatahtliku žestina stipendiumi eest, on varem korraldatud Pirital.

Tööd on tegemise käigus lubatud natuke muuta, kui peaks juhtuma, et materjal raidurile esialgsest hoopis midagi muud dikteerima hakkab. Praeguseks on kõik skulptorid Ivo Parbuse sõnul tutvunud kohaga, kus nende teos tulevikus seisma peaks hakkama, kuid veel mitte materjaliga, mis pärineb Rapla lähedalt.

“Selliseid skulptuure ja dekoratiivvorme ei saa ühes linnaosas kunagi liiga palju olla,” kinnitas Parbus.

Kuna skulptorid ei tee täishinna eest tellimustööd, võib ühe skulptori stipendium kokkuleppe kohaselt ulatuda viiest tuhandest seitsme tuhande kroonini.

Skulptorid on vajadusel lubanud töötada kuni 12 tundi ööpäevas. Poole kuludest kannab Kadaka Selver, lisaks annavad raha linnaosa valitsus, kunstnike liit, kultuuriväärtuste amet, Tehnikaülikool, AS Mustamäe Haljastus ja Selveri köögid.