HÄGUNE JA ROOSTESEGUNE vesi. Tallinna Vee avalike suhete spetsialist Heli Sõber ütles, et kahel eelmisel nädalal toimus Mustamäe kandis torude pesu, mis võib veele mõneks ajaks tavalisest halvema maitse ja väljanägemise anda.

18. – 21. veebruaril pesti torusid Tammsaare teel ning Vaablase, Mooni ja Laki tänaval. Eelmisel nädalal puhastati Retke tee ja Sõpruse puiestee ning Vilde tee ja Tammsaare tee vahelisi veetorusid.

“Pesu tõttu võib vesi olla lühiajaliselt hägusem ja roostene. Veidi ebakvaliteetsemat vett võib kraanist tulla kaks-kolm päeva,” rääkis Sõber. Ta rõhutas, et inimesi hoiatatakse torupesust alati ette.

Keskuse tänavas elava Jaana (21) sõnul on kraanivesi tavapärasest kloorisem juba veebruari algusest.

“Meie toome joogivee puurkaevust, sest joogiks ja tee ning kohvi valmistamiseks selline kloorivesi küll ei kõlba,” rääkis Jaana.

Vana-Kalamajas elav Kristiina (27) kinnitas samuti, et vesi muutus tunduvalt kloorisemaks umbes kuu aega tagasi.

“Toidutegemiseks ja pesemiseks kasutan otse kraanist tulevat vett, joogivee pean enne läbi keetma. Tülikas küll,” rääkis Kristiina.

JOOGIKÕLBLIK LÕHNAST HOOLIMATA. “Ajutine kloorilõhn võib olla tingitud sellest, et väljas on külm ning külmas vees püsib kloorilõhn kauem. Igal juhul peaks joogivesi igati hea kvaliteediga ning joogikõlblik olema,” selgitas Sõber.

Tema sõnul ei ole vee kehvas kvaliteedis süüdi nõr-gad puhastusseadmed. “Veepuhastus peaks igati korralikult toimima,” kinnitas ta.

Ülemiste järve ääres asuvas veepuhastusjaamas kasutatakse vee puhastamiseks osooni, kuid enne vee linnavõrku juhtimist desinfitseeritakse joogivesi ka klooriga.

Kuidas saab Ülemiste järve veest joogivesi

Vesi pumbatakse järvest mikrofiltritesse, kus sellest eraldatakse hõljum. Seejärel juhitakse vesi basseini, kus lisatakse osooni ja õhu segu, mis hävitab kahjulikud bakterid. Siis lisatakse puhastuskemikaalid ning veel lastakse settida. Järgnevad söe- ja liivafiltrid ning lõpuks lisatakse veele kloori. Kloor aitab veel torustikes kauem säilida.

Tallinna Vesi teeb regulaarselt vee kvaliteedi proove kogu teeninduspiirkonnas. Proove võetakse nii linna veevõrgust kui ka Ülemiste veepuhastusjaamast.

Vee ja heitvee kvaliteeditestid tehakse AS-i Tallinna Vesi laborites, mis said 2001. aasta lõpus rahvusvaheliselt tunnustatud IS0 17025 katse- ja kalibreerimislaborite akrediteeringu. Laboritel on täpne ülevaade toodetud vee ja puhastatud heitvee kvaliteedist.

Lisaks teeb regulaarselt vee kvaliteedianalüüse sõltumatu atesteeritud ekspert – Harjumaa ja Tallinna Tervisekaitsetalitus.