Eile varahommikul Mustamäel süttinud Mustika kaubanduskeskuses hävisid täielikult OnOffi lao- ja müügipinnad ning Masku pood. Suitsu- ja veekahjustusi said paljud ärid – Prisma teatas, et jääb kauba väljavahetamiseni suletuks.

Teade Tallinna viimaste aastate suurima tuleõnnetuse kohta jõudis häirekeskusse kell 5.41. Päästjad leidsid lahtise leegiga põlemas keskuse territooriumil oleva laohoone. Leegid levisid kiiresti müügisaalidesse, kus põleng haaras enda alla umbes 2000 ruutmeetrit . Õnneks oli keskus varase hommikutunni tõttu tühi ja inimesed kannatada ei saanud. Küll hirmutas kõrguv suitsusammas ümberkaudseid elanikke, tekitades ühe pealtnägija sõnul „9/11 tunde”.

Vigane kustutussüsteem?

Pritsimehed said põlengu kontrolli alla kella üheksa paiku, ent tuhande ruutmeetri ulatuses sisse varisenud katuste tõttu oli veel pärastlõunalgi viimaste varjatud tulekolleteni jõudmine raskendatud. Päästekeskuse hinnangul võib kahju ulatuda sadadesse miljonitesse kroonidesse.

Mustika kaubanduskeskuse juhataja Valentina Liinsoo ei osanud eile öelda, millal normaalne töö jätkub. Politsei juhtunu uurimiseks menetlust ei alustanud ning kahtluse, et tegu on kindlustuspettusega, sest OnOffi kustutussüsteemid ei hakanud kohe tööle, lükkas poeesindaja tagasi, vahendas ERR.

Suurimaks kannatajaks peetakse tehnikakauplust OnOff, mis hävis täielikult. Turundusjuht Piret Tikandi sõnul sai põleng alguse ilmselt laoruumi elektrisüsteemi rikkest. „Eks täpsem põhjus selgub pärast uurimise lõpetamist,” lisas ta. Kas kauplus Mustika keskuses taasavatakse, ta veel öelda ei soovinud.

Ka hävinud Masku Eesti mööblikaupluste direktori Mika Liiase sõnul on edasine keskuses äriajamine küsimärgi all. „Kauplus on täielikult hävinud. Kogu kaup on saanud kas tule- või siis veekahjustusi,” ütles Liias.

Direktori sõnul on neil Mustika keskusega küll kehtiv üürileping, ent kui kauplusepindade ülesehitus võtab liiga kaua aega, tuleb mujale kolida. „Pool aastat me oodata ei kavatse. Kui saame oma poe kiiremini taas avada, siis loomulikult jätkame oma senisel pinnal,” tõdes ta.

Mustika keskuse Prisma jäi tulekahju tõttu eile suletuks. Pood on kinni ka täna. Prisma Peremarketi kaubandusdirektori Sari Hujaneni sõnul vahetatakse välja suitsukahjustusi saanud toidu- ja tarbekaup. „Loodame kaupluse peatselt taas avada, kuid see oleneb sellest, kui kiiresti saavad kõik tooted läbi vaadatud ja kui kiiresti saame tarnijatelt uued tooted,” kinnitas ta. 

Päästetööde juht: nii suurt kahju pole kaks aastat olnud

•• Päästetööde juht Priit Orusalu ütles intervjuus Delfi-TV-le, et kaubanduskeskuse põlengut kustutas Tallinnast ja Harjumaalt üheksa päästemeeskonda – umbes 50 päästjat – ning kaa-satud oli eritehnikat.

•• Orusalu sõnul oli Tallinnas viimati nii suur tuleõnnetus paar aastat tagasi, kui Järvel Pärnu maanteel põles 2006. aasta jõulude eel Tarmeli madratsitehas.

•• Tammsaare tee 116 asuva kaubanduskeskuse põlengu kustutamise ajaks sulges politsei Tammsaare tee Mustamäe ja Laki tänava vahel ning paralleeltänaval.

•• Kustutamine häiris Tammsaare tee 118c asuva ERGO kahjukäsitlusosakonna tööd.