Ehkki Iiri päritolu ning mürgi­sisalduse kahtlusega sealiha müü­di ka koolidele ja teistele laste­asutustele, ei soostu sellega tegelenud ettevõtted avalikus­tama, milliste koolide õpilased Iiri sealiha sõid.

Iirimaa sealiha müünud Maag Grupi turundusjuht Tuuli Mathisen põhjendas kahtlast liha saanud lasteasutuste nimekirjaga salatsemist sooviga mitte külvata paanikat. „Kaht­lus­aluseid lihapartiisid alles hakatakse testima ning enne tulemusi pole mõtet paanikat tekitada,” lausus Mathisen.

Küll aga teavitas ettevõte Mathiseni sõnul kõiki kliente, kellele Iirimaalt tulnud sealiha müüdi. „Ka kõik koolid on sellest  täiesti teadlikud ning praegu tagastatakse veel tarbimata lihakoguseid.”

Teise ettevõttena müüb Ees­tis Iiri sealiha Premia Tallinna Külm­hoone, kuid ette­võtte turundusdirektori Katre Kõvaski sõnul pole nende müüdud liha mürgine.

Toodetud varem?

„Meie laos olev sea­liha on toodetud selle aasta jaa­nuaris ja märtsis, kuid veterinaar- ja toi­du­ameti järgi algab kahtlus­alune periood sep­tembrist 2008,” rää­kis Kõvask. Sel põhju­sel ei soovinud ka tema avaldada nimekirja külmhoone klienti­deks olevatest laste­asu­tus­test.

26 üldhariduskoolis ja laste­aias toitlustust korraldava Fazer Amica Eesti esindajad keeldusid samuti rääkimast, kas mürgine sealiha võis koolidesse jõuda Fazeri kaudu.

•• Dioksiinidega saastunud

sealiha on Eestis müüdud 52 tonni, millest suur osa jõudis koolidesse ja lasteaedadesse.

•• Lastevanemate liit:

„Mürgikahtlusega liha lasteasutustesse jõudmine on õõvastav,” ütles lastevanemate liidu juht Valdek Rohtma.