Annisti sõnul pani Burchardi kogule aluse ilus marmoreeritud lihavõttemuna. Raeapteeker Burchardi kollektsioneerimisharrastusest tekkis 1802. aastal Eesti esimene eramuuseum nimega “Mon Faible” (“minu nõr-kus”).

##Munale lisaks kogus raeapteeker kõikvõimalikke veidraid, naljakaid ja haruldasi asju, mida Baltikumist pärit ümbermaailmasõitjad talle tõid.

Burchardi kollektsioon, mille tema järeltulijad 1870. aastal toonasele Provintsiaalmuuseumile üle andsid, moodustab tänapäeval atraktiivsema ja põnevama osa ajaloomuuseumi väljapanekutest.

Sellel kogul põhineb ka eile avatud juubelinäitus, kus on väljas 258 haruldast eksponaati. Muu hulgas saab vaadata Tallinna timukamõõka 1525. aastast, millega hukati kurikuulus Riisipere mõisnik Üxkyll, Peeter I saabast ja ka pealinna esimest peent kohvitassi.

“Seda näitust peaksid vaatama tulema kõik,” kinnitas ajaloomuuseumi peavarahoidja ja juubelinäituse koostaja Eve Peets.

“Juba seepärast, et praegu on ainukordne võimalus näha nii vanu ja haruldasi asju, näiteks mitutuhat aastat vanu Egiptuse esemeid. Meie igapäevasesse ekspositsiooni kõik see ei mahu ja ei sobi,” selgitas Peets.

Juubeli puhuks anti välja ka raamat “Mon Faible’ist Ajaloomuuseumiks”, kust saab lähemalt lugeda nii väljasolevast näitusest kui ka muuseumi ajaloost.