Välisminister Toomas Hendrik Ilves improviseeris Chaplini keskuse laval

Pärnu Päikeseloojangust päevatõusuni Pärnus Chaplini keskuses kõlanud George Gershwini Summertime’i parimaks esitajaks pärjati eile varahommikul Silvi Vrait ja ansambel So What. “See oli ülim, kõik see muusika ja feeling,” vahetas muljeid koos päikesetõusuga koju tõttav sõpruskond, samal ajal kui muusikud Chaplini terrassil tormiga langenud puu ümber hommikuvalguses tantsutuurid üles võtsid.

Jaanika sõnul jääb Valgete ööde festival Summertime kauemaks meelde, kui samal ajal Pärnus Sunset Club’s peetud Bacardi feelingu rannapidu. “Kui Bacardile mindi prestiiÏi pärast, et tuttavate ees kelkida, siis Summertime’ile tulid need, kellele muusika tõeliselt meeldib,” ütles ta.

“Müts maha, et niisugustes oludes selline asi püsti pandi,” ütles ööfestivali konkursi avaesineja Siiri Sisask.

Îürii ühisotsusel võitis maailmakuulsa helilooja George Gershwini 100. sünnipäevaks pühendatud konkursi Silvi Vrait koos ansambliga So What, kus mängisid Jaak Jürisson, Raivo Tafenau, Ain Agan, Raul Vaigla ja Ivo Varts. Võidupreemia oli 50 000 krooni.

Vrait sütitas publiku

“Nende Summertime’i versioonis oli heas mõttes professionaalne võim,” ütles Ïürii esimees dirigent Eri Klas. Ta lisas, et So Whati on koondunud Eesti paremad pillimehed ja Silvi Vrait on alati raudkindlas heas vormis.

Eri Klas ütles, et meeldivalt üllatasid teda ka Ukraina laulja Tatjana Bojeva ja Viljandi kultuurikolledÏi õpilased Marge Viiart ja Sander Udikas.

Klasi sõnul oli esinejate hindamisest raskem suveöö külmast võitu saada. “Soojaks teeb see rõõm sellest, et on nii palju erinevaid esinejaid ja nii palju erinevaid käsitlusi Summertime’ist, mida pole lihtne tavalise harmoonilise taustaga maha mängida,” lausus ta.

“Mõned kümned taktid läksid mööda, siis hakkas kenasti tulema,” ütles Silvi Vrait, kelle esinemise ajal publik kaasa elama süttis. “Raul Vaigla selja tagant õiendas minuga, et nüüd on seisak olnud, püüa ja tee rahvaga midagi. Tulid kaasa, jumal tänatud.”

Vraidi sõnul arutasid muusikud, et järgmisel aastal võiks analoogiline konkurss olla mõnest Raimond Valgre laulu esitusest.

Publiku poolt soojalt vastu võetud Siiri Sisask ütles, et teda kammitses 12-minutiline ajalimiit Summertime’i esitamiseks, mis ei lasknud tal end vabalt tunda. “Ma ei jäänud enda esinemisega üldse rahule, tundsin, et aeg surub nagu kontsaga selga,” märkis ta. “Tundsin, et ei saavutanud publikuga kontakti, see aga ongi minu laulmise mõte.”

Välisministristüllatusesineja

Konkursi vaheajal lõbustas publikut peakorraldaja Mark Soosaar, tirides rahva seast lavale ministrid Jaak Alliku ja Toomas Hendrik Ilvese.

Välisminister improviseeris bassihäälel lauluviisi George Gershwini ja eesti rahvaviisi ainetel, pälvides suure aplausi ja publikumenu. Jaak Allik viskas niisama nalja.

Mõnel korral õnnestus Soosaarel saada telefoniühendus Peetrusega, kellel ta palus kuni päikesetõusuni vabaks lasta Summertime’i ühe kuulsaima esitaja Louis Amstrongi. “Ärge muretsege, ta vaatab teid siit ülevalt niikuinii,” kõlas Peetruse kõuehäälne vastus.