Eriti teravalt sai vajadus pidevalt Aegnal viibivate politseinike järele selgeks 24. juuli öösel, kui saarele pidutsema sõitnud venekeelsetest noorukitest koosnev seltskond tülli pööras ning nugadega verd laskma hakkas.

Aegna puhkemaja Flora administraator Luule Horn ütles, et kui varem oli kallima pileti tõttu siiski mingi selektsioon, siis nüüd on saarel igasugust kontingenti. “Põhiliselt tulevad noored saarele jooma,” nentis ta.

Ta tunnistab, et saarel on suure hulga külaliste tõttu tekkinud turvalisusprobleem ja hea oleks, kui saarel oleks oma politsei. Aegnal on suviti päästepatrullid, kes valvavad saart üldisemalt, näiteks et tulekahjusid ei tekiks.

Aegna meelitab noori

Juulis teenindas Saaremaa Laevakompanii Tallinna–Aegna liinil 92 reisi jooksul 1908 inimest. Reisi-kaubalaeva Aegna vanemtüürimees Raul Kingsepp ütles, et sõidavad nii noored, pered kui ka vanurid, kuid kõige rohkem on siiski noori. “Põhiliselt üliõpilased, kes oma vaba aega päevaks või paariks Aegnale sisustama lähevad,” lisas ta.

Ka SLK infojuhi Anne Saare sõnul on reisijate arv ilmaga küllaltki vastavuses olnud. “Mida ilusam ilm, seda rohkem reisijaid,” ütles ta.

Kesklinna vanema asetäitja Kaimo Järvik ütles, et politseiga peeti Aegna teemal läbirääkimisi juba varem ning 24. juuli öine intsident kiirendas neid veelgi. Järvik avaldas lootust, et kahest politseinikust koosnev patrull suudab valvata tervet saart ning teha end piisavalt nähtavaks, et vältida eelkirjeldatud õnnetuste kordumist. Laevadel on vastas päästeameti töötajad, kes samuti inimeste seisukorral silma peal hoiavad.

Esimest korda olid politseipatrullid saarel vaid korraks möödunud nädalavahetusel, kui vihmase ilma tõttu puhkajaid nappis.