Et asjast sotti saada, tuleb alustada sellest, et Narva ajaleht Gorod avaldas reedel, 28. aprillil 2006 kuulutuse, milles munitsipaal-ettevõte AS Narva Elamuvaldus teatas Linda 4 asuvate ruumide oksjonist. Ruumide alghinnaks teatati olevat 1,3 miljonit ja 10% tagatisraha sooviti oksjonil osalejatelt 2. maiks, mis oli ka kirjaliku pakkumise tähtaeg.

Tuleb märkida, et 29. ja 30. kuupäev olid puhkepäevad ja sellele järgnev 1. mai töörahva püha, kus Narvas lillegi ei liigutata. Ja ega oksjonil osalejatel oleks olnud võimalust ka varaga tutvuda: kuulutuses puudus kontakttelefon, objekti pinna suurus ning märkus, millal võiks ostja ruumid üle vaadata. Isegi kohalikud kinnisvaramaaklerid olid püksirihma lõdvaks lasknud ja 2. mail taas tööle tulles ei tulnud kellelegi neist pähe, et viimast päeva toimub üks oksjon, kus müügis on 700-ruutmeetrine magus kinnisvara Narva kesklinnas. Välja arvatud üks firma – OÜ SV Eurokvaliteet, kelle juhtkond ei lubanud endale reedel puhkust, tegutses kiiresti ja teadlikult, oli kursis vara olukorraga, suutis hankida raha ning tegi 2. mail ainukesena ostupakkumise alghinnale. Ja loomulikult võitis.

Narva Elamuvalduse direktor Andrei Savin ning nõukogu liige ja juhatuse esimees linnavolinik Andrus Tamm kinnitavad, et ettevõte avaldas kuulutuse ja korraldas oksjoni nõukogu otsuse järgi. Andrei Savin kordab, et avaliku enampakkumise tulemusena müüdi Linda 4 asuvad ruumid firmale SV Eurokvaliteet, kuna teisi soovijaid ei leidunud. Kuidas ruume tulevikus kasutatakse, see Savini sõnul Elamuvaldusele huvi ei pakkunud.

Kuu aja pärast leiti ka üürnik – Narva linna sotsiaalamet kolis sisse 15 aastaks, kuuüüriga 25 000 krooni, mis perioodi peale annab kokku 4,5 miljonit krooni. Kauba peale korvas sotsiaalamet firmale üüripinna remondikulud 114 000 krooni eest.

Miks Nikolajev kinni võeti?

Eurokvaliteedi omanik on Jelena Kavrus. Tema vend Vadim Orlov on Narva linnamajanduse aselinnapea Sofia Homjakova abikaasa ja linnapea nõunik. Ehki Orlovi telefoninumber on äriregistris Eurokvaliteedi kontakt-andmete all kõrvuti Jelena Kavrusi omaga, eitas mees igasugust seost firmaga ja kinnitas, et konsulteeris ettevõtet selle registreerimisel 2005. aastal. “Rohkem ei seo mind selle ettevõttega mitte midagi,” teatas linnapea nõunik. Ka Kavrus eitas sidet enda firma ja oma venna vahel.

“Vadim Orlov ei tööta minu firmas, ei ole selle juhatuses ega oma ka osasid selles,” kirjutas Kavrus. Huvitav on ka fakt, et Kavruse firma on registreeritud aselinnapea Homjakova lihase tädi korterisse.

Teisipäeval vahistas Ida prefektuuri majanduskuritegude talitus Narva linnavara- ja majandusameti juhi Arkadi Nikolajevi ning viis tema kabinetist ära suure hulga mitmesuguseid dokumente.

Eile andis prokuratuur teada, et Nikolajevit kahtlustatakse pistise nõudmises ja riigihangete reeglite rikkumises. Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Mari Luuk ei soovinud kinnitada ega ümber lükata, kas Arkadi Nikolajevi vahistamine on seotud ka Linda 4 ümber toimunuga.

“Ma ei saa vastata uurimise huvides. Küll võin öelda, et uurimist alustati juba 2008. aasta kevadel. Kriminaalasjas on praeguseks hetkeks rohkem kui üks kahtlustatav, kuid nende isikuid ei saa avalikustada. Seni ei ole nende hulgas teisi omavalitsuse töötajaid.”

Nikolajevile inkrimineeritava pistise võtmise kohta sõnas Luuk, et summad on olnud 20 000 krooni ja suuremad. “Tegemist on mitme episoodi ja eri firmadega,” sõnas Luuk.

Nagu sõnas linnasekretär Ants Liimets üleeile Eesti Päevalehele, viidi tema arvates teisi-päevasel läbiotsimisel ära kõik, mis saada oli. “Nende hulgas olid mitme valdkonna dokumendid,” sõnas Liimets, “tema käest käivad läbi kõik tehingud, mis puudutavad linnavara.”

Teisisõnu – Nikolajev ongi üks võtmeisikuid info haldamisel, sest tema ametisse liiguvad kokku kõik dokumendid, mis on seotud linnale kuuluva varaga. Esmapilgul eeltoodud tehingutega otseselt seostamata Nikolajev võib seega olla võtmeks, mille abil pääsevad uurijad lahti harutama oluliselt laiemat korruptsiooniskeemi Narva linnamajanduses.

Aleksei Gorpintšenko töötab ERR-i Narva stuudios