"Kas "eluad mälestusmärgid" vabastatakse, või Eesti saatkonda ähvardab blokaad," kõlab ultimaatumi pealkiri.

"Kella 22:30 paiku, kuus ja pool tundi peale kinnipidamist, õnnestus meie komissaril [teatas kasutatakse sõnapaari NAŠEMU komissaru - toim] Sergei Nožovil teha üks telefonikõne. Sergei teatas, et nad on toimetatud Tallinna Kesklinna politseiosakonda. Nende viisad annuleeriti. Homme plaanitakse nad toimetada arestimajja ja võtta vastu otsus, kas nad deporteeritakse või alustatakse kriminaalmenetlus viisarežiimi rikkumise kohta," seisab organisatsiooni teates.

Naši teatel on nad olnud ühenduses ka Venemaa suursaatkonnaga Eestis, kust olevat kinnitatud, et saatkond hoiab olukorda "erilise tähelepanu" all.

"Eesti võimude sallimatus "elavate mälestusmärkide" suhtes on saanud Naši jaoks tavapäraseks. Kui varem saadeti meie liikmed mõne tunni pärast lihtsalt riigist välja, siis seekord annab "elusate mälestusmärkide" kinnipidamisaeg alust rääkida ebaseaduslikust arestist," teatas Naši.

"Sellega seoses annab liikumine Naši välja ultimaatumi: kas Sergei Nožov ja Dmitri Tšamrov vabastatakse homme [pühapäeva-toim], või alustame esmaspäeva hommikul Eesti saatkonna blokeerimist," kõlab našistide ähvardus.

Eile kell kaks päeval tuli Tõnismäele peenraveerele seisma esimene Naši komissar Tšamrov, kes peagi minema toimetati. Tunnijagu hiljem ilmus Tõnismäele järgmine našilane Nožov, kes peagi samuti politseisse aru andma viidi.

Kohalviibinud Eesti Päevalehe fotograafi Marko Mummi sõnul toodi Tšamrov oma valvekorda pidama autoga, nii et jala tulla jäi tal viimane jupp maad. Tõnismäel oli kohal ka Öise Vahtkonna liikmeid, nii et arvatavasti olidki nemad Naši noormehele transpordi küsimuses abiks.

Naši liikmed asusid esimest korda Eesti saatkonda blokeerima peale aprillilõpu pronksöid ja tõid sellega kaasa Lääneriikide pahameele Venemaa suhtes, keda asuti süüdistama rahvusvaheliste konventsioonide rikkumises.

Viimastel nädalatel on telkmantlitesse riietatud našitid asunud Tõnismäel tihti pronkssõdurit mängima. See tõi kaasa siseminister Jüri Pihli avaliku kriitika kaitsepolitsei suhtes. Pihl leiab, et kapo peaks suutma našistide plaane ette näha.