Eesti saatkonna osalusel korraldatav seminar Nõukogude okupatsiooni mõjudest Eestile ja küüditamisest, kus esinevad Sofi Oksanen ja Imbi Paju, on üles ärritanud Kremli noorteühenduse Naši ning Eesti ja Soome „antifašistid“, kes on kavandanud tänaseks suurejoonelise meeleavalduse. Seminaril osalevad ka Matrin Arpo, Toomas Hiio ja Seppo Zetterberg.

Pidevalt Eestit natsimeelsuses süüdistanud našistid on saanud enne üritust ka liitlase, sest Soome Islami Partei juht Abdullah Tammi on Helsingin Sanomate andmeil teatanud, et kavatseb koos našistidega Eesti vastu protestida. „Eestis tõrjutakse nii vene kui ka muslimi vähemust,” väidab Tammi.

Soome poolelt on ürituse käivitaja ka Eestis tuntud Johan Bäckman, kes on oma raamatutes korduvalt kuulutanud Eestile kadu ning süüdistanud Eestit natsimeelsuses. Bäckman on informeerinud Helsingin Sanomaid, et protest, millega liitub umbes 30 Soome antifašisti, toimub fašismi ja võõraviha vastu.

„Kohale oodatakse ka Eesti vabadusliikumist Öine Vahtkond,” teatas Bäckman oma pressiteates. „Kokku 400 000 venelast represseeritakse Eesti apartheidipoliitika poolt ning nende vastu on Eesti poliitikud alustanud propagandakampaaniat, mille käigus avaldatakse Soomes raamatuid ja korraldatakse avalike “seminare”.”

Esitlevad manifesti

Bäckmani väitel üritab Eesti küüditamisest rääkides võltsida ajalugu, et anda alust russofoobsele vihkamispoliitikale. „Me esitleme üle-euroopalist manifesti Balti apartheidi vastu, millele on alla kirjutanud Läti, Leedu, Poola ja Eesti antifašistid,” ütles Bäckman.

Kirjut seltskonda saab meelt avaldamas näha kell 15 Sanomatalo ees ja kell 17 Orioni kino ees.

Et sündmus saaks veelgi värvikam, toimub täna Helsingis ka Eesti-teemalise seminari toetuseks meeleavaldus selle toimumiskohas Sanomatalos, kuhu on inimesed kutsunud Lapual eurovalimistel kandideeriv Kai Pöntinen. Pöntinen on kutsunud sõnavabaduse kaitse pooldajaid protestima Bäckmani ja tema meeskonna vastu ning avaldama meelt Eesti-teemalise seminari toetuseks.

Sõnavabaduse kaitse temaatika on läbi käinud ka Bäckmani leerist, kes on Iltalehti veergudel süüdistanud Finlandiatalo juhtkonda sõnavabaduse piiramises, kuna juhtkond keelas Našil oma hoone ees korraldada Naši vaadetest huvitatutele pressikonverentsi.