Eelmisel aastal kaebas ärimees Neinar Seli kohtusse ajalehe Eesti Ekspress selles ilmunud artikli tõttu, milles öeldi, et maadevahetuse pöörasid parseldamiseks reformierakondlased ja maadevahetuse reeglite muutmise lükkas 2001. aastal käima just Neinar Seli. Osana hagist soovib ärimees hüvitist ka artikli juures ilmunud solvavate kommentaaride eest.

Kui nädal tagasi kirjutas Eesti Päevaleht, et üks selline kommentaar pärines Tallinna linnakantseleist, siis kohtuasi valmistab piinlikkust veel teistelegi austusväärsetele asutustele. Lisaks eraisikutele ja Tallinna linnakantseleile pärines üks kommentaar näiteks kaitseministeeriumi allasutusest Eesti sõjamuuseumist.

Sõjamuuseumist teele läkitatud kommentaaris nimetati Selit muu hulgas suureks suliks ja nürimeelseks jõujunniks, keda motiveerib ahnus. Seli hinnangul on selles kommentaaris tegemist põhjendamatute ja solvavate väärtushinnangutega, mis riivavad tema au ja head nime.

Muuseumi praeguse direktori Kristjan Lutsu sõnul pole ükski töötaja kommentaari autorlust tunnistanud. „Eesti sõjamuuseumi saalis ja konverentsiruumis on vaba wifi kõigile muuseumi külastajatele ning seetõttu ei saa väita, et kommentaari autor on kindlasti keegi muuseumi töötajatest,” lausus ta, lisades, et muuseum kaalub wifi piiramist.

Kahetsusväärne juhtum

Ka kaitseministeerium taunis oma allasutuse võrgust sellise kommentaari saatmist. Eriti piinlikuks muudab seiga aga see, et Seli on kaitseliidu Tartu maleva ohvitser. „On kahetsusväärne, et Tartu maleva ridadesse kuuluvat ohvitseri solvatakse ja Eesti sõjamuuseum mõistab teo kui sellise hukka,” ütles Luts.

Teine Selit häirinud kommentaar pärines majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile alluva Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuse (RIKS) võrgust. RIKS-ist tulnud väga emotsionaalses kommentaaris nimetati ärimeest näiteks pättide pätiks ja mölakaks. Asutuse juhataja Tõnu Naestema sõnul on küll teada, et kommentaar kirjutati nende arvutivõrgust, ent väljaspool tööaega. Kes selle autor oli, pole tema sõnutsi selge. „Kui nii võtta, siis seletava sõnaraamatu järgi tähendab sõna „pätt” tegelikult paadi­alust,” ütles Naestema. Otsest hinnangut kellegi oma alluva käitumisele ei soovinud Naestema anda enne, kui asi on kohtust läbi käinud. „Ma pole sellest oma töötajatega veel rääkinud, kuna asja pole kohtus menetlusse võetud,” lisas ta.

Lisaks nõuab Seli hüvitist ka ühe korteriühistu võrgust tulnud kommentaari eest ja mitme era­­isiku lisatud kommentaari eest.

Solvang Tallinna ametnikult

•• Nädal tagasi kirjutas Eesti Päevaleht, et Seli ja Ekspressi vahelisse kohtuasja soovib Eesti Eks­press kaasata ka Tallinna linnakantseleid, mille võrgust lähtunud kommentaaris küsiti, et kas tõesti tuleb see uudisena, et reformi­erakondlased on vargad ja jätised.

•• Raepress ei soovinud Päevalehele toona selgitusi jagada, nentides vaid, et kohus pole Tallinna linna menetlusse kaasamist veel otsustanud.

•• Linnasekretär Toomas Sepp lausus hiljem, et Seli solvaja võib olla ükskõik kes linna 1600 ametnikust ning et hoolimata sellele viitavast IP-aadressist ei maksaks süüdlast otse linnakantseleist otsida.