„Minu meelest peaks endale selgeks tegema paar lihtsat tõsiasja. Pensionitõus ei ole poliitilise tahte küsimus. Pensione indekseeritakse, et hoida keskmine pension keskmise palgaga kooskõlas,“ ütles riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor Päevaleht Online’ile.

Alates 2002. aasta aprillist korrutatakse pensionid kord aastas läbi indeksiga, mis sõltub tarbijahinnaindeksi muudatustest ja sotsiaalmaksu laekumise kasvust.

Nestor selgitas, et kui 2009. aastal ei peaks palgad tõusma, siis jäävad pensionärid suurematest sissetulekutest ilma sellele järgneval ehk 2010. aastal. „See on süsteem, mis töötab sõltumatult ja sotsid ei ole kindlasti nõus indekseerimise süsteemi muutma,“ oli rahvasaadik veendunud.

Küsimusele, milliseid kulusid tema hinnangul riigieelarves kärpida tuleks, vastas Nestor, et oma osa saaks võtta näiteks kaitsekulutustest.
Eesti Päevalehe tehtud ettepanekuid kommenteerides ütles ta, et need ei olnud midagi eriti originaalset, ilmselt aga võetakse kõik need teemad eelarvekõnelustel arutusele.

Nestori sõnul saab lähema päeva või paari jooksul selgeks, kui suures osas kärpeid üldse vaja on. Seejärel peaks paari nädala jooksul ka paika saama, kust kokkuhoid leitakse.

„Kindlasti ei saa riik jääda olukorda, kus meil on seadustes sätted, mille täitmiseks riigikassas raha ei ole,“ lisas ta.

Riigikogulaste ja valitsusliikmete kuluhüvitiste kärpe ettepanekut peab Nestor õigeks, kuid leiab, et Keskerakonna soovitud langus ei oleks piisav.

„Arutasime seda küsimust valitsusliidu eestseisuses ja leidsime, et kuluhüvitise kolmandiku võrra vähendamine on selgelt ebapiisav. Mingit täpsemat protsenti ma siin ei nimetaks. See peaks jääma kõikide riigikogu fraktsioonide osalusel peetava ümarlaua arutelu teemaks,“ arvas Nestor.