Õue mürama saavad mõmmid minna alles aprilli soojadel päevadel, ent nende aluskarv peab olema korralikult välja kasvanud, selgitas hooldaja.

"Praegu ronivad nad turnimispuudel ja piimasegust enam karukeste toitmiseks ei piisa, peab putru andma," lisas Kübar.

Varjupaigas on ka uued asukad: varaärganud siil, viga saanud kühmnokkluik ja kodus kasvatatud leidlapsest oravapoeg, kes tuleb metsaeluks ette valmistada.

Nigula loomade taastuskodus kasvavad viis karupoega jäävad inimeste hoole all ka suuremaks kasvades taimetoidule, et nad vabaduses murdjateks ei hakkaks, on Kübar ETAle öelnud.

Veebruari algul leidsid Põlvamaa jahimehed metsast neli karupoega, kelle emakaru oli hirmuga maha jätnud. Jaanuari alguses peletas Järvamaal jahimeeste koer pesalt emakaru minema, kes jättis pessa kolm karupoega.

Pojad viidi kõik Nigula taastuskodusse, kuid kolmest Järvamaalt Kaalepi metsast toodud karupojast suri külmetamise tõttu hiljem kaks.

Nüüd on Nigulas uue kodu leidnud kolm isast ja kaks emast karupoega, kes on kavas suvel vabadusse lasta. Karud lastakse erinevates paikades vabadusse ilmselt kahe- ja kolmekaupa, et neil oleks suurem võimalus ellujäämiseks.

"Kahe - ja kolmekaupa on neil tugevam karulõhn küljes ning siis ei ole nii suur oht, et hundid või koerad neile liiga teevad," selgitas Kübar.

Kübara sõnul ei ole karupoegi kavas Lõuna-Eestisse tagasi viia, kuna seal on karusid niigi palju ning mõni isakaru võib seal noored karud ära murda.