Värske hoolealune küll kugiseb ja mõmiseb vaevukuuldavalt, kuid käppa ei ime. Seejuures erineb mõned nädalad tagasi Harjumaalt Nigulasse toimetatud karupoeg kõikidest varasematest abitutest karujuntsudest selle poolest, kuidas ta magama heidab: madratsi peale külili visates asetab ta alati oma koonu ilusti ühe käpa peale.

Viimase seitsmeteistkümne aasta jooksul enam kui kolmekümnele karule kasuemaks olnud turvakodu perenaine Kaja Kübar ütlebki, et täpselt nagu inimlapsed, on ka kõik karupojad isemoodi iseloomuga. Mõni on malbe kui talleke, teine jälle metsik, umbusklik ja eemalehoidev ning osa käituvad hoopis kui ülekäte läinud egoistlikud jõmpsikad.

Inimese silmis kipuvad kõige armsamad olema just viimast sorti, inimestega harjunud orvud, kes on tavaliselt pesalt ehmatatud karumammast maha jäänud ning asjatundjate kätte andmise asemel hoopis mõneks ajaks koju toodud. Selliste mõnes mõttes inimese poolt ära rikutud ning looduse seisukohast kadunud hingede hulka kuulub nii kolme aasta tagune kui ka tänavune karuvõsu.

Kuna „rikutud” karupoegasid enam kunagi metsa tagasi lasta ei saa, tuleb neil ülejäänud elu veeta vangistuses. „Just inimese hale süda on see, mis karupoegadele elu kõige suurema karuteene võib teha,” nendib Kaja ning lisab, et koju toomise asemel tuleks emata jäänud karupoeg uuele elule aitamise nimel kiiremas korras oma ala spetside kätte toimetada. Ainult siis on lootust, et metslooma hinges säilib vastupandamatu soov inimese juurest põgeneda, mitte talle sülle ronida.

Kolm aastat tagasi Nigulas laineid löönud karuplika leidis endale uue kodu Võrumaal Alaveski loomapargis. Praegu Kaja kolmandaks „tütreks” oleva karuvõsu saatus on veel aga lahtine. Kas temast saab Elistvere või mõne muu väiksema loomaaia tõmbenumber, peaks selguma lähiajal.

Tulevad uued turvakodud

•• Keskkonnaamet muudab hädalistest metsloomade abistamise süsteemi üle-eestiliseks.

•• „Praegu puudub selles valdkonnas kogu Eestit kattev  kiire ja tõhus teenus,” selgitas keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk. „Süsteem, kus kogu raskus on Nigula taastuskeskusel ehk ainult ühes punktis ja ühe inimese õlgadel, ei toimi enam piisavalt hästi.”

•• Nii plaanib amet hakata metsloomadele abi pakkuma Elistvere loomapargis ning Keilas asuvas Saku loomakliinikus.