Mullu aprillis Niitväljal avatud Villa Benita, mille eesmärk on vanaduspõlve veetmiseks väärikate tingimuste pakkumine, on kõrge hinna tõttu pooltühi.

Käesoleva kuu jooksul on hooldekodusse kolinud 20 inimest, millega kasvas täitumus 42 protsendini. Üle poole 140 pansionaadikohast on vabad.

„Võrreldes jaanuariga on täitumus teistel kuudel olnud üsna sarnane, vahel ka väiksem,” rääkis Villa Benita nõukogu liige Terje Kross. „Leian siiski, et oleme olnud keskmiselt edukad. Meie Soome kolleegid on rääkinud, et sellistes hooldekodudes ongi esimesel aastal täitumus tavaliselt miinimumis, pärast seda tuleb aga järsk hüpe.”

Ööpäeva hind 450–500 krooni

Krossi sõnul on üks inimeste juurdevoolu takistav tegur ka müüt, nagu oleks Villa Benita ülikallis hooldekodu. „Tegelikult küsime ööpäeva eest maksimumina enamasti 450–500 krooni. Suuremat hooldust vajavate klientide puhul võib hind küündida 700 kroonini, kuid seda juhtub harva,” selgitas ta. Pansionaadi keskmised hinnad on seega 13 500–15 000 krooni, kulukama hoolduse korral 21 000 krooni kuus. Eesti keskmine hind jääb Krossi sõnul 8000 krooni piiresse.

„Praegu oleme tõesti mõneti kallim pansionaat, ent samas plaanivad teised hooldekodud hinnatõusu, tulles meie hinnaklassile lähemale. Villa Benitas pole suuremat rahasummat plaanis küsima hakata,” lisas Kross.

Pansionaadi juhataja avaldas lootust, et peagi leiavad suuremat kasutust ka pansionaadi hooldushaigla ja dementsete osakond. „Hooldushaigla kohtadest on Eestis praegu tõeline puudus,” selgitas Kross.