Esmajärjekorras on meie tähelepanu suunatud veteranide organisatsioonidele ja kaasmaalaste koordinatsiooninõukogule. Juba eelmise aasta sügisel me lõime ühiskondliku organiseerimiskomitee, mis võtaks enda peale tehnilise korraldustöö.

Me soovisime teada saada, kui palju on Eestis veterane, keda autasustada juubelimedalitega. Need medalid antakse välja Venemaa presidendi nimel ja sellepärast pööratakse sellele erilist tähelepanu.

Medalite kätteandmist alustasime juba veebruarikuus, et jõuda nende veteranide juurde koju, kes ise ei saa vastu võtma tulla. Enne pidupäeva tuleb meil veteranidele kätte anda üle kuue tuhande medali, millest ligi pooled me oleme juba üle andnud. Ma olen isiklikult osalenud juba ligi 15 üritusel Tallinnas, Tartus, Pärnus, aga ka Kirde-Eesti linnades.

Samal ajal peab saatkond koordineerima mitmete fondide ja organisatsioonide tegevust, kes osalevad juubeliürituste korraldamisel. Sellel nädalal saabuvad Eestisse Venemaa kaitsepühaku Andreas Esmakutsutu fondi esindajad, kes tegelevad ajaloolise mälestuse põlistamise küsimustega. Moskva linna asutaja Juri Dolgoruki nimeline fond on rahaliselt kaasa aidanud rohkem kui kahesaja veterani meditsiiniliste probleemide lahendamisele – enamasti on tegemist kuuldeaparaatide jagamisega.

•• Kuidas te kavatsete kaasa haarata Eesti ühiskonda?

Väga suur ja oluline kontsert toimub 10. mail Estonia kontserdisaalis, kus esinevad kaks maailmakuulsat dirigenti ja Peterburi Maria teatri sümfooniaorkester. Esimeses osas juhatab Valeri Gergijev Leningradi sümfooniana tuntuks saanud Šostakovitši seitsmendat sümfooniat ja teises osas Eri Klas Tšaikovski viiendat sümfooniat.

Juba alates märtsikuust näitame Vene kultuurikeskuses Suure Isamaasõja teemalisi filme nii veteranidele kui ka nende lastelastele. Sellel nädalal alustame Lasnamäel Lindakivi keskuses sõjateemaliste filmide näitamist.

5. mail peame Tallinnas teadusliku konverentsi mälestusmärkide hooldamise ja mälestuse põlistamise teemadel. Osalevad õpetajad, otsingurühmade liikmed, üliõpilased ja ajaloohuvilised.

8. mail toimub pidulik kontsert Vene kultuurikeskuses, kuhu saabub esinema siseministeeriumi tuntud nn helesiniste barettide ansambel. 9. mail toimub kaks pidulikku kontserti. Asetame nagu igal aastal sõjaväekalmistul pärjad sõduri-vabastaja monumendile. Valgevene saatkond on teatanud sellel üritusel osalemisest, loodame, et tulevad ka teised. Samas toimub Moskva Patriarhaadi poolne mälestusteenistus. Samuti asetame pärjad Arnold Meri hauale ja Metsakalmistul Endel Puussepa hauale.

•• NATO välisministrite kohtumisel osalesid riigid, kes võtsid II maailmasõjast osa mõlemal pool rindejoont. Kuidas te suhtute võimalusse, et II maailmasõjas vastaspoolel sõdinud veteranid mälestaksid sõjas hukkunuid ühiselt?

Peame lugu kõikide II maailmasõjas hukkunute mälestusest. Ühine mälestamine on võimalik, kui eri pooltel sõdinud veteranidega tegelevad organisatsioonid võtavad omaks sõja tagajärjed, nii nagu neid väljendati Nürnbergi protsessil, ega loo agressorist kangelasmüüti.