Kose valda paekivikarjääri kavandav Paekivitoodete Tehase OÜ võitis nii haldus- kui ka ringkonnakohtus Kose valda, kes tõmbas mullu novembris võimalikule kaevandusalale Rahkvälja maastikukaitseala moodustades ettevõtte plaanidele kriipsu peale.

Riigikohus keeldus hiljuti asja arutamast, kuna leidis, et Kose vallavolikogu kassatsioonkaebus on ilmselt põhjendamatu.

Kose vallavanem Vello Jõgisoo ütles, et kuigi kohus on kuulutanud Rahkvälja maastikukaitseala moodustamist puudutava otsu­se õigustühiseks, pole vald siiski loobunud enda huvide eest seismast. „Euroopa kohtusse pole meil plaanis minna, aga näeme muid lahendusvariante, kuidas asjaga edasi minna,” rääkis Jõgisoo, märkides, et ilmselt 17. detsembril kogunev vallavolikogu tühistab oma varasema otsuse.

Ühe võimalusena kaalub vald praeguse Rahkvälja maastikukaitseala kaitsestaatuse säilitada valla planeeringute abil. „Valla üldplaneeringust on võimalik kõnealusesse piirkonda jäävad Tuhala, Tammiku ja Kata küla välja jätta ning nende kohta eraldi planeering koostada,” selgitas Jõgisoo. „Planeeringu menetlemine oleks avalik ning selle käigus on võimalik kaitseala moodustamise vajalikkust taas kord põhjendada.”

Teise päevakorral oleva lahendusvariandina käis Jõgisoo välja, et vallal tuleb lihtsalt Paekivitoodete Tehase OÜ tellitud keskkonnamõju hindamise käigus oma sõna maksma panna.

Vallavanem märkis, et hiljutiste georadariuuringute käigus leidis kinnitust asjaolu, et Nabala piirkonnas on olemas maa-alused jõed. Looduskaitsjad ja kohalikud kardavad, et kaevanduste tulles jäävad need ühes Tuhala nõiakaevuga kuivale.

Kaks miljonit krooni uuringule

Paekivitoodete Tehase OÜ vaidlustas Kose vallavolikogu otsuse, kuna vald oli jätnud ettevõtte riikliku tähtsusega paekivimaardla kohale maastikukaitseala loomise plaanist teavitamata. Samal ajal oli ettevõte kaevandamise võimalikkust puudutavatele keskkonnauuringutele kulutanud ligi kaks miljonit krooni.

Rahkvälja maastikukaitseala moodustamise vastu on ka keskkonnaministeerium.

Tuhala nõiakaev keeb edasi

•• Ööl vastu teisipäeva üle aastate sulavee ja vihmasaju toel keema hakanud Tuhala nõiakaev „töötas” eile endiselt ning huvilised on hakanud seda haruldast vaatepilti busside kaupa vaatamas ja pildistamas käima.

•• Ants Talioja Tuhala looduskeskusest ütles, et seni, kuni õhusoe püsib plusskraadide juures, pole karta ka kaevus veevoolu lakkamist. „Tavaliselt on kaev keenud üks kuni kolm nädalat,” tähendas ta, kuid soovitas siiski kõigil huvilistel seda üht Eesti tuntumat looduseimet esimesel võimalusel vaatama minna.

•• Nõiakaev on unikaalne karstiallikas. Suurvee ajal täituvad maa-alused pugemid kahe kuni kolme ööpäeva jooksul veega. 2,4 meetri sügavune kaev hakkab veesurve tõttu „keema”, väljastades üle 100 liitri vett sekundis.