Nõmme kodanikuühendused on haaranud haldusreformi puudutava küsitluse raames initsiatiivi enda kätte ja korraldanud rööbiti Tallinna linna­võimuga sama teemat käsitleva alternatiivküsitluse. Alternatiivküsitlusega uuritakse nõm­melastelt, kas nad pooldavad linnaosade kaotamist või mitte. Nõmme tee selts ja Nõmme heakorra selts jagasid majapidamistesse laiali 511 kü­sitluslehte, millele laekus selle nädala jooksul kokku 221 vastust. Paljud inimesed olid märkinud lehele ka teiste pereliikmete seisukoha, nõnda kasvas vastanute arv 256-ni, kusjuures enam kui sada inimest võtsid vaevaks oma arvamust sisulise põhjendusega vürtsitada.

Nõmme tee seltsi esimehe Helle Vilu hinnangul olid küsitluse tulemused väga kontrastsed, sest tervelt 97% vastajatest leidis, et linnaosade kaotamist ei tohiks lubada.

Savisaar: väga tore küsitlus

„Küsitluse tulemused olid hämmastavad, sest praktiliselt kõik vastanud lisasid juurde veel selle, et Nõmme tuleks taastada kui Tallinnast eraldiseisev linn,” rääkis Vilu, lisades, et ainult kaks linnaosade kaotamise vastast kodanikku polnud iseseisva linna mõtet sisse toonud.

„Linnaosade kaotamise poolt oli kõigest kaheksa inimest, kolm vastanut ei osanud antud küsimuses aga seisukohta võtta,” avaldas Vilu ülejäänud arvud.

Alternatiivküsitluse tulemused saadetakse homme koos selgitava kirjaga ka Tallinna linnavolikogule. „Eks siis näeb, kas linlaste seisukohad võetakse arvesse,” märkis Vilu. Tema sõnul oleksid seltsid omapoolse küsitluse nii või teisiti korraldanud, kuid nüüd lisandus sellele uus mõõde. „Vastav küsitlus on omamoodi kontroll, kuna meil on varem olnud kogemusi, kus meie seltsi ning Tallinna linnavõimu poolt läbiviidud küsitluste tulemused on samades piirkondades kardinaalselt erinenud,” selgitas ta.

Teiste pealinna kodanikuliikumiste hinnangul ei jää Nõmme tee seltsi ja Nõmme heakorra seltsi algatus üksikuks hääleks kõrbes. „Ka meie kavatseme Pirita elanike seisukohti uurida, lahtine on vaid see, millal täpselt,” tõdes Merivälja aedlinna seltsi eestvedaja Robert Vill. „Üks põhjus on juba see, et meid huvitab, mida meie linnaosas elavad inimesed tegelikult sooviksid.”

Tallinna linnapea Edgar Savisaar väitis eile Päevalehele, et hindab Nõmme seltside initsiatiivi väga. „Hindan kõrgelt nende panust meie ühiskonna arengut puudutavates vaidlustes,” ütles ta ja lisas, et teab mitmeid ühiskondlikke algatusrühmi, kes on riigis või mõnes omavalitsuses tehtavate uuenduste kohta küsitlusi korraldanud. „See on kõigiti tervitatav nähtus ning näitab meie kodanike aktiivsust. Ma olen ka kuulnud, et kavatsetakse läbi viia küsitlusi suhtumise kohta valitsuse kärpekavasse. Iseasi muidugi, kuivõrd Ansip ja tema kolleegid selliste küsitlustega arvestavad.”

Nõmme tee seltsi seisukohta, et omapoolne uuring tehti muu hulgas ka selleks, et kontrollida linna korraldatava küsitluse tulemusi, kommenteeris Savisaar sõnadega, et võim vajabki alati kontrollimist. „Isegi nii väike võim, nagu seda on Tallinna linnas,” jäi linnapea tagasihoidlikuks, kuid teatas ühtlasi, et tema hinnangul võidaks sellest aru saada ka Toompeal. „Nad ei tohiks solvuda sellest, kui meie neid kontrollida soovime,” märkis Savisaar.