Spordikeskuse haldusjuht Riho Järveläinen tunnistas, et kuna tegu on avatud territooriumi ning välibasseiniga, siis ilmade soojenedes võib vesi tõepoolest hägusemaks muutuda. „Hakkasime inspektsiooni ettekirjutisi kohe täitma,” lisas ta.

Nii alustas spordikeskus teisipäeval basseinide veevahetust ning mehaanilist puhastust, mis kestab laupäevani. Järvelaineni sõnul teadis keskus, et vesi tuleb niikuinii vahetada. Seepärast püüti tabada hetke, mil ilmad on jahedamad ja sajused, et raha mitte kaotada.

„Pole saladus, et meie rahastust on ligi kolmandiku võrra kärbitud, peame lugema igat krooni,” rääkis Järvelainen.

„Oma süüks võime võtta, et lükkasime veevahetust liialt kaua edasi,” lisas ta.

Vesi ei ole ohtlik

Tallinna tervisekaitsetalituse direktori kohusetäitja Natalja Šubina sõnul kontrolliti basseinivett igapäevatöö käigus. „Probleeme oli vee „õitsemisega”, kuna tegu on lahtise basseiniga. Basseinivesi otseselt tervisele ohtlik ei ole,” rääkis ta.

Ka haldusjuht Riho Järvelainen kinnitas, et kuigi keskusele on kurdetud vee värvuse ja hägususe üle, ei ole ükski külastaja kaevanud vee kloorisisalduse üle või et neil oleks olnud tervisekaebusi. „Kui vanasti oli basseinide taust tume, ei pannud inimesed värvust tähele. Praegu torkavad vee füüsikalised omadused aga silma,” rääkis ta.

Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra märkis, et majanduses toimuv mõjutab kaudselt ka Nõmme spordikeskuse tööd ning järgmise aasta eelarve koostamisel tuleb tõsiselt läbi mõelda, milliseid investeeringuid teha saab. „Oleme kindlad, et külastajate tervisekaitse või ohutuse osas ei tohi mingeid mööndusi teha,” kinnitas linnaosavanem.

Šubina sõnul andis keskus tervisekaitseinspektsioonile selgitusi ning lubati, et kõik ettekirjutused ja märkused täidetakse õigel ajal. „Neil on vahendid vee kvaliteedi jälgimiseks olemas. Eelmisel aastal vee kvaliteediga probleeme polnud, ma ei tea, mis sel aastal juhtus. Üldiselt on nad olnud väga kohusetundlikud,” rääkis ta.

Tervisetõendid on esitamata

•• Lisaks probleemsele veekvaliteedile avastas tervisekaitsetali­tus, et keskuse teenindustöötajatel on esitamata tervisetõendid. Keskuse haldusjuht Riho Järvelainen lubas, et kõik töötajad saavad lähiajal tõendi ning need esitatakse Tallinna tervisekaitsetalitusele.

•• Keskusele heideti ette ka seda, et basseini kasutajale puudub nähtavas kohas teave vee sügavuse kohta, samuti ei määrata iga päev basseinivee PH-taset ning vaba ja seotud kloori näitajaid.

•• Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul tehti koos­töös tervisekaitsetalitusega selgeks juba ettekirjutuse koos­tamise ajal, mida on vaja ettekirjutuse täitmiseks teha ning kõik puudujäägid likvideeritakse esitatud tähtaegadeks. Tema sõnul oli basseinide suurpuhastus 21. kuni 25. juulini planeeritud juba varem.

•• Kui praegu puhastatakse basseini mehaaniliselt, siis Järveläineni sõnul on kevadel plaanis basseini seinu ka happega pu­hastada.