Kas vastab tõele, et Nõmme turuhoone häiresüsteemid ei olnud otse häirekeskusega ühendatud?

Jah, aga sellist nõuet ka ei ole kusagil. Ka päästeameti poolt on see täiesti aktsepteeritav, kuna tegemist oli suletud territooriumiga ja kõik Nõmme turu kioskite turva- ja tuleandurid on ühendatud meie turvamehe juhtpulti, kus on inimene 24 tundi ööpäevas kohal. Tema sai ka esimesena signaali põlengust, läks kontrollima ja kutsus välja päästjad.

Kus turvamees põlengu ajal täpselt oli?

Tal on oma juhtimispunkt uues lihakioski hoones, põlengupaigast 50 meetri kaugusel. Koheselt kui tuli signaal, läks ta vaatama mis toimub. Iga teatud aja tagant teeb ta ka ringkäigu turu territooriumil. Turvafirma esindajad on mulle öelnud, et vähemalt 15 minutit enne süttimist oli ringkäigul kõik korras, nii et ei oska öelda, kuidas see tuli alguse sai.

Kindlustatud oli hoone viiele miljonile kroonile, mis aga selle hoone renoveerimine üksi maksma läks?

Ligikaudu neli miljonit krooni.

Olete kindlasti käinud nüüd hommikul ka põlengukohta vaatamas. Kas hoonet annab veel taastada või uuesti ehitada?

Kui selgub, mida toob uurimine ja jõuame kindlustusega kokkuleppele, on kindel soov alustada hoone taastamist, kuigi sisuliselt tähendab see uue hoone ehitamist. Aga kõik projektid on säilinud ja selline ajalooline märk Nõmmel vajab kahtlemata taastamist.

See läheb ilmselt siis ka kallimaks, kui on kindlustussumma?

No loodame, et jääb samasse suurusjärku, aga kui on vaja, eks siis tuleb leida ka lisaraha. Igal juhul Nõmme turuhoone tuleb taastada, see on täna kindel.

Need kauplejad, kellel olid renditud müügipinnad seal majas, kas neile tuleb midagi linnal ka kompenseerida?

Kuna tegemist ei olnud pikaaegsete lepingutega, siis hetkel ei ole selle poole pealt asja veel vaadanud. Täna oleme aga ühtne meeskond, turukauplejad on soovinud jõudu ja jaksu ning arutanud juba, kuidas maja taastada, keegi konkreetsest hüvitusnumbrist rääkinud ei ole. Aga loomulikult, kauplejatel hävis seal nii kaupa kui külmlette, mõnedel oli ka raha seifis, nii et kaotused on olemas.

Keegi pole veel hakanud kokku lugema, mis turuhoones sees oli?

Lähtuvalt lepingutest on nii, et kõik mis puudutab kauplejate vara, oli nende enda kindlustada, meie räägime hoonest, mis kuulus Nõmme turule.

Kas toimunu valguses on kuidagi plaanis täiustada ka turu turva- ja hoiatussüsteeme?

Oleme siiski veendunud, et küsimus ei olnud häiresüsteemi puudulikkuses. Mehitatud valve on otstarbekam kui see, et lihtsalt teade läheb päästjatele. Praegu on oluline see, et saaks taastatud elektrivool turul, et homme saaksid nii avaletid kui ülejäänud kioskid alustada tavapärase kauplemisega.

Kas neile kauplejatele, kelle kauplemispaigad põlengus hävisid, leiavad uue pinna, kus siiski oma kaupa edasi müüa?

Õnnes on mitmetel neist suviti ka väliletid ja turuhoonet kasutasid nad vaid talveperioodil. Loomulikult on neid, kellel kadus turul müügipaik, eks selles osas annavad lähipäevad arutust, üritame kõigile nii palju vastu tulla kui võimalik. Paratamatult aga näiteks lihamüüki avaletilt teha ei saa.