Turu-uuringute AS korraldas augustis uuringu, kus küsiti inimestelt rahulolu eri linnaosa elukvaliteeti mõjutavate tegurite kohta. Nõmme linnaosa elanike vastuste järgi otsustades on kõige suuremaks Nõmme probleemiks kvartalisiseste teede olukord – negatiivselt hindas nende olukorda kolm neljandikku vastanutest, mis ületab kogu linna keskmise 17 protsendi võrra.

Vastuste teisendamise järel arvulisteks näitajateks, kus hinne 1 võrdus vastusega “ei ole üldse rahul” ja hinne 4 “olen väga rahul”, jäi Nõmmest kvartalisiseste teede olukorras tahapoole vaid Mustamäe linnaosa.

Linna keskmisest madalamad hinnangud anti ka linnaosa kõnniteedele, millega polnud rahul 60 protsenti vastanuid. Selles valdkonnas jäi Nõmme uuringutulemuste kohaselt selgelt viimaseks. Kiita pole elanike hinnangul ka rattateede olukord, nendega olid vähem rahul vaid Kristiine linnaosa elanikud.

Küsitluse tulemustest selgus, et Tallinna linnaosadest on Nõmme elanikud enda elukeskkonna suhtes kõige kriitilisemad, sest nõrgim hinne anti 27 kategooria seas kuues. Sellest enam kritiseerisid oma elukohta vaid Kristiine elanikud.

Inimesed eluga rahul

Päevalehega rääkinud nõmmelased küsitluses vastanute negatiivsust ei jaganud, vaid märkisid, et linnaosaga on nad üldiselt väga rahul.

“Ei oska nagu midagi kurta – vahel õhtuti on küll mõnes ko­has liiga pime ja ka kõnniteid pole pea kuskil, kuid see on ka kõik,” lausus Hiiul elav Kadri ja kiitis ümbruskonna sportimisvõimalusi.

Ka lapselapsega pargis mänginud Eha Korsen hindas Nõmmet elukeskkonnana heaks. “Hea ja rahulik on siin, loodus lähedal ja vaikne,” lausus Korsen. “Kvartalisiseste teede olukord on küll halb, sest kaevatakse pidevalt, kuid seda seetõttu, et kanalisatsiooni sisse saaks. Seepärast tu­leb välja kannatada.”

Uuringutulemused kinnitavad Nõmme korrastatud ja looduslähedase linnaosa reputatsiooni, sest kõige kõrgemad hinnangud saavad nõmmelastelt hoonete välisilme ning haljasalade ja parkide olukord.

Just sportimisvõimalustega täies­ti rahul olevaid inimesi oli Nõmmel kõige enam – nii vastas 29% vastanuid. Siiski ei saanud ühtegi täiesti rahulolevat hinnangut Nõmme linnaosa liikluse olukord autojuhi vaatenurgast ja erivajadustega inimeste liiklemisvõimalused kaldteedel.

Kvartalisisesed teed saavad korda

•• Nõmme linnaosavanema Rai­ner Vakra sõnul on Nõmme väi­ke­tänavad praegu kehvas olukorras puuduva reoveetorustiku tõt­tu. “Kvartalisiseste tänavate tee­katte parandamine on ot­se­selt seotud reoveekanalisatsioo­ni rajamisega, mis sai suures osas alguse tänavu kevadel ja kestab 2010. aasta lõpuni,” selgi­tas Vakra. “Seni puudus pea 40 protsendil kinnistutel reo­vee­kanalisatsioon,” lisas ta.

•• Vakra sõnul ollakse töödega graa­fikust ees ja enamik töid proo­vitakse valmis saada järg­mi­se aasta lõpuks. “Koos reoveeto­rus­tikega saavad nõmmelased ka korras teed,” lubas Vak­ra.

•• Kõnniteede olukorra ja nende puudumise põhjustas Vakra sõ­nul kitsad tänavad. “Nõmmet ise­loomustavad kitsad haljastatud äärtega tänavad, kus sadevesi valgub teeserva ja imbub maasse,” ütles Vakra. “Seetõttu po­le iga tänava äärde kõnnitee ra­jamine otstarbekas.” Siiski ra­ja­ti hiljuti Trummi tänavale spor­di­­keskust külastavate laste ja täis­kas­vanute liiklusohutuse ta­ga­mi­seks kõnnitee.