Välja on kuulutatud kogunisti seitse konkurssi, mille parimaid töid saab vaadata laulupeo vältel ja juba eelproovide ajal alates tuleva aasta juuni lõpust kuni 3. juulini lauluväljakul. Mõlemad peod, nii lauljate kui ka tantsijate oma, toimuvad sel korral just laulukaare all ja ümber.

„Iga noortepeo ajal on senini korraldatud üleriigiline õpilastööde näitus, paraku pole see aga suurejoonelisusest hoolimata saanud piisavat tähelepanu,” rääkis kujunduskonkursside idee sünnist laulupeo sihtasutuse juhataja Aet Maatee. Nii algaski tõhusam koostöö käsitööõpetajate ning käsitöö- ja rahvakunsti liiduga.

Kolonniehted nähtavaks

„Kutsume üles kõiki noori: leidke oma kodupaiga lugu või sümbol ning tehke sellest ehe ehe, millega kaunistada laulupeo rongkäiku või hoopis istumisalust,” õhutas loomekonkursside loovjuht, kunstnik Liina Tepand. Ta rõhutas, et oluline pole üksnes kena kujunduselemendi pakkumine, vaid just lugu, millest see element räägib, milline on tema päritolu.

Tepand ise on elementide ja lugude usku – tema kujundatud viimane üldlaulu- ja tantsupidu nimega „Üheshingamine” oli ju kujundilugudest tiine, alates hingelindudest ja lõpetades päikese sümbolitega. Kui aga „Üheshingamise” ajal jäi kujundimaagia pealtvaatajatele põhjalikumalt seletamata, siis nüüd on kavas võidutööd tutvustada nii peoteatmikus kui ka näitustel.

„Oluline muutus on just maakondade kolonnide kujundamisel,” selgitas Aet Maatee. „Kui varem nägid pealtvaatajad kolonnide kujundust vaid rongkäigu ajal, siis nüüd paneme kõik tähtsamad kujunduselemendid lauluväljakule välja juba eelproovide algusest peale, et igaüks neid lähedalt näha saaks.”

Näituste jaoks rajatakse lauluväljakule ehe maailmakoda, kus saab näha parimaid töid ja tellida oma rahvarõivastele kiirabi, kui mõni trukk on purunenud, pastel auklikuks läinud või sukasilm kipub jooksma.

„Lisaks avame seal töötoad, kus noored saavad proovide vaheajal käsitööd teha, kas või paela punuda,” lisas Liina Tepand. Lisaks on maailmakojas müügil palju ehedaid ehteid alates rahvarõivaste aksessuaaridest.

Enneolematu käsitöökonkursi käivitamiseks on laulupeo korraldajad koos käsitööedendajatega rännanud läbi palju maakondi ja õhutanud õpetajaid. „Tegelikult pole kujunduse loomine ju raske,” on veenudud Liina Tepand. „Tuleb aluseks võtta kas või mõni kohalik rahvarõivamuster või selle element ja sealt edasi mõelda,” juhendas ta.

Mis imesid võib rahvariidemustriga teha, on näha noortepeo noodi- ja tantsuraamatute pealt. Igaüks neist on kirjatud eri kihelkondade seelikuvärvidega. Aga triibud moodustuvad hoopis – laulusõnadest. Ja ka peo nimi „Maa ja ilm” koosneb kümneid kordi pisikeselt kirjutatud sõnadest „maa ja ilm”.

Konkursid

Kujunda laulupidu

•• 5. detsember on istumisaluste konkursi tähtaeg.

•• 20. jaanuariks tuleb ära saata laulupeo rongkäigu pea kujundamise ideed.

•• 1. veebruariks oodatakse lauluväljaku ilmaväravate kirjamise ideid ning ka joonistusi teemal „Maa ja ilm”, millega kaunistatakse lauluväljak ja Tallinn.

•• 14. veebruariks oodatakse osalejate puhkeala kujunduse mõtteid.

•• Mai alguseni saab pakkuda  uute ehete ideid.