Eile hommikul kell 8 võtsid paarkümmend Vabaduse väljakule kogunenud noort parkimispiletid ning asetasid pooltele parkimiskohtadele lilled ja rattad. Kella kümneks oli protestijaid väljakule kogunenud juba sadakond. “Päris mitu autojuhti sõimas protestijaid roppude sõnadega,” kirjeldas kohapeal käinud Jaan-Laur Tähepõld lillede ja ratastega kohtadele parkida üritanud juhte. Tõsisema intsidendi tekitas autojuht Jevgeni, kes sülitas ratturite peale ja üritas neid lüüa.

Loosung piknikul

15-aastane Maarja Pärnpuu kandis loosungit “Vabaduse parkla”, kus viimane silp “la” oli maha tõmmatud. “Kõigepealt käskis kohale sõitnud politsei tal plakati ära kaotada,” rääkis Tähepõld. “Seepeale jooksis üks kamp protestijaid üle tee linnakantseleisse küsima, kas selline silt on keelatud.” Tuli välja, et ei ole, mille peale politsei viis tüdruku siiski isikuandmete kontrollimiseks politseiauto tagaistmele. Samal ajal kui neiu oli politseiautos, tantsisid teised auto ümber ringmängu “Kes aias”. “Ta ise leidis, et see oli tegelikult päris vinge,” vahendas Tähepõld tüdruku sõnu

Üritusest osa võtnud arhitekt Veronika Valki sõnul mängisid protestijad lendava taldrikuga ja kasutasid platsi mõnusa äraolemise kohana, nagu see peakski olema.

Kella 15 paiku lahkusid meeleavaldajad Vabaduse väljakult. “Läks aega viis minutit ja vaba ruum, mida inimesed said nautida, täitus autodest. Mõtlen nüüd ja vaatan, et see oli mingi unenägu, mis siin oli,” sõnas Valk.

Kommentaar

Tuuli Härson, Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja

Loosungid tuleb kooskõlastada

1991. aastal sündinud neiu, kelle isikut politsei kontrollis, demonstreeris Vabaduse väljakul suurt plakatit. Talle selgitati, et sellise plakati tänavale toomine peab olema kohalikus omavalitsuses kooskõlastatud, vastasel korral on tegemist linna avaliku korra eeskirja rikkumisega, mis võib kaasa tuua rahatrahvi. Hilisemaid probleeme tütarlapsega ei olnud.

Vabaduse väljakul ei olnud korraldajate sõnul tegemist meeleavaldusega. Samas kandis tüdruk loosungit, mis aga vajab kooskõlastust. Kui tekst oleks olnud kirjutatud näiteks tüdruku pluusile, siis poleks see olnud rikkumine. Hiljem oli neiu loosungi endale ümber mässinud. Kedagi kogunemiselt ära ei viidud.