Eile pärastlõunal takistasid Vene noorteorganisatsioonide aktivistid juba Eesti kodanike pääsu saatkonda. Sisuliselt tuli saatkonda pääseda jõuga, lihtsalt nende käest ära joostes. Miilits vaatas seda eemalt pealt.

Eesti suursaadik Marina Kaljurand palus saatkonna töötajatel ilma tema loata saatkonnast mitte väljuda, aga ega nad linna peale ka eriti ei kipu. Saatkonna töötajad elavad kõik alaliselt saatkonnas.

Pärastlõunal võtsid saatkonda piirava kolme suurema noorteliikumise – Naši, Molodaja Gvardija ja Mestnõje – juhid vastu ultimaatumi.

Ultimaatum, mis saadeti saatkonda faksiga, nõuab, et Eesti vabandaks Venemaa ees, et “Eestis lõpetataks venelaste represseerimine” ning Eesti teataks tähtaja, millal hakatakse pronks-sõdurit Tõnismäele tagasi panema.

Noored andsid esitatud nõudmiste täitmiseks aega kaks päeva. “Seejärel teatame tähtaja, millal alustame saatkonna kui Eesti riigi sümboli demonteerimist Moskvas,” ütles liikumise Naši juht Vassili Jakimenko.

Jakimenko ütles, et nad leiavad “seaduslikud alused saatkonna demonteerimiseks, nagu leidsid Eesti võimud pronks-sõduri demonteerimiseks”. “Me teeme seda maksimaalselt kiiresti ja siin ümbruskonnas elavate inimeste jaoks ohutult,” lisas Jakimenko.

Eesti Moskva saatkonna ja konsulaadi sissepääsud asuvad kitsastel, umbes 10–15 meetri laiustel põiktänavatel. Eile piketeeris mõlemal tänaval kokku umbes 300 noort.

Eesti saatkonna pressiatašee Franek Persidski sõnul loobiti eile päeval saatkonna peasissekäiku munade ja värviga.

Miilits vaatab kõrvalt

Eile hilisõhtul algas konsulaadi ees, kuhu on kogunenud enamik piketeerijaid, miiting “Tallinnas hukkunud Vene kangelase mälestuseks,” nagu ütles Jakimenko.

Olukorda saatkonna mõlema sissepääsu ees kontrollivad sisuliselt meeleavaldajate aktivistid. Kui veel laupäeval seisid miitinguliste ning saatkonna ja konsulaadi vahel üksikud miilitsad ja eriüksuse OMON võitlejad, siis eile pärastlõunal seisid nad eemal tänavaotstes, kuhu on pandud metalltõkked, piiramaks ligipääsu saatkonnale ja konsulaadile.

Eesti saatkond varub toiduaineid

•• Saatkonna sekretär Pilvi Piirsalu (ei ole autori sugulane – toim) ütles, et oma toitu jätkub järgmise nädala lõpuni. Mõte on selles, et ei peaks toidu ostmiseks saatkonnast väljuma.

•• “Me oleme arvestanud sellega, et kõigepealt söövad kõik ära oma toiduvarud ja siis sööme ühised varud,” ütles Piirsalu väikse muigega, näidates köögis seisvaid konservsuppe ja muud toidukraami (pildil).

•• “Hommikul saame kõigile ühiselt putru pakkuda ning kord päevas sooja toitu kindlasti,” lisas ta. “Põhiline, et meie politseinikel oleks kõht täis.”

•• Saatkonna turvalisust tagavad alaliselt kuus Eestist saadetud politseinikku.

•• Igal hommikul äratavad meeleavaldajad saatkonna töötajaid laulu ja skandeerimisega. Näiteks eile hommikul hakkasid nad juba poole kaheksa paiku hommikul skandeerima: “Tere hommikust, Eesti!”, “Tere hommikust, Marina!”