Tallinna narkopolitsei on praeguseks kinni pidanud kaks vene keelt kõnelevat isikut, kelle juurest leiti psühhotroopseid seeni. Alustatud on kriminaalmenetlust, teatasid TV3 Seitsmesed Uudised.

Seeni, mis kasutajate seas kannavad hüüdnime magic mushrooms (maagilised seened)on paarkümmend eri liiki. Nende tarvitamine mõjub rängalt psüühikale, kuid kasutajad neist ohtudest teadlikud ei ole.

Teleuudiste reporter sai jutule Andresega, kes on hallutsinatsioone esilekutsuvaid seeni tarvitanud pea pool aastat.

Andrese sõnul võib seeni süüa kuivatatult või toorelt, aga need on suhteliselt halva maitsega. Samuti võib neid süüa millegagi koos - näiteks pähklite või krõpsudega.

Iga päev Andres seentest kaifi saada ei ürita, selleks on kraam liiga vänge.

Nägemishallutsinatsioonid on Andrese sõnul sageli kaleidoskoopilised ja eriti kontrastsetes toonides. "Näeb erinevaid mustreid, kõik liigub, kõik tundub eriti huvitav, värvid on eriti jõulised. Kontrastsus on tugev. Tänavalaternad on väga huvitavad," rääkis Andres.

Hallutsinogeenid suurendavad tarvitaja pupille, kiireneb pulss, vererõhk tõuseb. Jäsemed võivad hakata tõmblema, tuju läheb heaks, kuid võib järsult pöörduda ka raevuks. Kõne muutub katkendlikuks.

Botaanik Uve Ramsti sõnul sisaldavad seened erinevaid mürke, mis võivad ka tappa.

"Toimeaine hulk sõltub seene liigist, kasvukohast, vanusest ja suurusest. Üks annus võib tähendada kaheksat kuni kolmesadat seent," rääkis Ramst.

Botaaniku sõnul on reaalsustaju kaotanud inimene ohtlik nii endale kui teistele. "Võib tekkida agressiivsus, enesetapu kalduvused. Inimene võib midagi korda saata, mida ta pärast kahetseb," lausus Ramst.

Et ka seened kuuluvad narkootikumite hulka, on karistused nii nende omamise kui vahendamise eest karmid.

Narkokuritegude talituse vanemkomissar Kaido Kõplase sõnul toob suurtes kogustes seente käitlemine kaasa vangistuse kuni 10 aastat.