"Mõtlesime, et teeme sõpradega telefoniröövlitele kolmapäevaõhtul strelka," rääkis üks Mustamäe venekeelse 53. keskkooli kõrval elav, kuid kesklinnas õppiv eesti poiss. Strelkaks nimetatakse kõige tavalisemat kampade kismat.

Kakluspaigaks määrati Mustamäe suusamäe Vanaka all olev staadion ehk Valge plats. Kell seitse õhtul oli poiste sõnul kohal sadakond noort.

Varastatud telefoni tagasi nõudes läks eestlaste ja venelaste vahel sõneluseks. Paaril vene poisil löödi väidetavalt ka silm siniseks, kuid politseipatrullid ajasid kiskujad kiiresti laiali. Kinnitamata andmeil peksti pärast seda üht vene poissi siiski veel.

Selliseid kampade kogunemisi ning lööminguid mäletatakse Mustamäel ka mõne aasta tagant, kuid need vaibusid iseenesest.

"Kakeldud on ja eestlased ahistavad meid," süüdistavad aga 53. kooli 14-16aastased poisid. Nad räägivad, et ei saa enam õhtul Mustamäel jalutada, ilma et mõne kambaga kokku ei juhtuks ja peksa ei saaks. "Valge platsi lähedale ei saa üldse minna. Seal lendavad kohe eestlased peale ja annavad meile keretäie."

Lõuna politseijaoskonna noorsoopolitsei juhtivinspektor Erika Kaskla teab, et Mustamäele kogunevad noortekambad tervest Tallinnast.

"Nad on nagu laudast välja saanud vasikad, kellel aru väike. Otsivad konflikte ja kaklusi," seletab ta. Politseipatrullid sõitsid kolmapäeval-neljapäeval väljakutsete peale noorte kogunemiskohad läbi, viisid jaoskonda paarkümmend purjus noort ja tegid kümmekonnale neist ka protokolli. Ühtki avaldust, et keegi oleks kannatada saanud, siiani politseil aga pole.

"Teeme neil elu ebamugavaks," lubas Kaskla, kelle arvates käivad noored kampades, sest neil pole muud teha.

Laupäeval oli Mustamäel üsna rahulik, pühapäevaõhtuse sajakonna noore kogunemise 53. keskkooli juures ajas aga politsei taas ruttu laiali.