Tallinna kümnendate klasside õpilased viiakse tänavu kevadel Ida-Virumaale tutvuma energeetika- ja põlevkivitööstusettevõtetega. Kokku viiekümne ekskursiooni eestvedajaks on MTÜ Kooliturism, kellele keskkonnainvesteeringute keskus on projekti teostamiseks juba pool miljonit krooni eraldanud. MTÜ juhatuse liige Heido Sahk selgitas, et õppereise aitab korraldada Tallinna tehnikaülikool ja üks programmi eesmärke ongi propageerida tehnilisi erialasid noorte seas.

TTÜ abiga

„Viime õpilased näiteks põlevkivimuuseumisse, keemiakombinaati ja elektrijaamadesse, tutvustamaks lastele Eesti energiasektorit ja põlevkivi kasutamise meetodeid,” jutustas Sahk. „Reise saadavad TTÜ õppejõud, kes arutavad noortega energeetikaprobleeme ja nende lahendamise teid.”

Keskkonnainvesteeringute keskuse kõneisik Kristiina Pennar lisas, et loodetavasti tekib noortes nõnda huvi ka geoloogia ja mäeteaduse vastu.

Energeetika vajab uusi töötajaid

•• Tallinna tehnikaülikooli mäe­instituudi vanemteadur Ülo

Sõst­­ra rääkis Päevalehele, et kavandatavad ekskursioonid on täht­sad eelkõige sellepärast, et lapsed oma silmaga näeksid, kust elekter tegelikult tuleb ja kuidas seda toodetakse.

•• Sõstra selgitas, et energeetika­tööstus areneb tänapäeval väga kiiresti ja seega on vaja, et Eesti investeeriks sinna rohkem inimressurssi. Seda on teaduri hinnangul võimalik saavutada eelkõige sel juhul, kui noortes tekitatakse energia vastu huvi. Seetõttu on kevadel plaanitav õppereis tema hinnangul tulutoov ettevõtmine.

•• Varem nii suuremahulisi tasuta kooliekskursioone Ida-Virumaale tehtud ei ole.