Lõuna-Soomes Tuusulas asuvas Jokela koolis toimus eile tulistamine, milles sai surma kaheksa inimest: viis poissi, kaks tüdrukut ja kooli direktor. Nende tapja üritas pähe tulistades ka endalt elu võtta, eile õhtul oli tema seisund kriitiline.

Esialgseil andmeil hakkas hiljuti 18-aastaseks saanud nooruk Pekka-Eric Auvinen enne keskpäeva käsitulirelvast tulistama. Soome uudisteagentuuri teatel avas õpilane tule tunni ajal keset klassi, kuid võimud ei ole seda teadet täielikult kinnitanud. Infokanalid teatasid ka, et tulistaja võis liikuda ühe klassiruumi juurest teise ja tulistada sisse.

Ligi 500 õpilasega Jokela kool asub Tuusulas, Helsingist umbes 60 kilomeetri kaugusel olevas ligikaudu 35 000 elanikuga vallas.

Tuusula politsei sai väljakutse kell 11.44, kümmekond minutit hiljem jõudsid esimesed politseinikud kooli juurde, kus oli puhkenud paanika. Osa õpilasi pages majast, osa oli jäänud sisse ning koolis viibis ka tulistaja. Auvinen avas politseinike pihta tule, politsei kinnitusel vastu ei tulistatud.

Võimaliku pantvangisituatsiooni lahendas Helsingist kohale tulnud eriüksus, mis võttis koolimajja sisenedes olukorra oma kontrolli alla, saades kätte ka tulistaja.

Samal ajal olid kohale saabunud kiirabiautod ning bussid, millega õpilased evakueeriti. Suur osa šokeeritud lapsi viidi kirikusse, kus oli püsti pandud hädaabikeskus. Osa õpilasi oli saanud vigastada purunenud akende klaasikildudest, kui nad hirmuga akendest välja hüppasid, osa oli üleriieteta ja mõned väidetavalt koguni jalatsiteta.

Selleks ajaks oli juba levinud info, et internetisaidile YouTube on juba varem üles pandud videoläkitus Auvinenilt, kes nimetab end seal nimega Sturmgeist 89 ja räägib verevalamistest. Videolõigus pealkirjaga “Jokela High School Massacre – 11/7/2007” on näha pilti koolihoonest ning kaamerasse suunatud relvaga Auvinenist.

Sellelt kasutajalt oli netti pandud ka ähvardav postitus. “Ma olen valmis võitlema ja surema oma põhimõtte eest. Loomuliku valiku teostajana kõrvaldan ma kõik, keda pean sobimatuks, inimrassi häbiplekiks, loodusliku valiku ebaõnnestumiseks,” vahendas Reuters kasutajakontot, mis mõni tund pärast tulistamist blokeeriti. Kõik selle konto videod on samuti YouTube’ist eemaldatud.

Väidetavat tulistajat, äsja 18-aastaseks saanud Auvineni iseloomustati erinevalt: internetiportaalile mtv3.fi intervjuu andnud lapsevanem ütles, et ohtu oli varem aimatud. Ühe klassikaaslase sõnul olevat tegemist huvitava persooniga. Üks õpetaja aga olevat iseloomustanud tulistajat kui heade õpitulemustega noormeest, kes huvitub militarismist ning äärmuslastest.

Soome koolid pigem rahulikud

Kuigi Soome on tulirelvade omamiselt elaniku kohta maailmas kolmandal kohal, pole seal koolis tulistamist ammu toimunud. Ka muud vägivallajuhtumid koolides on pigem harvad. Väljaspool kooli toimus viimane suurem terrorirünnak 2002. aastal, kui noormees tappis pommi plahvatama pannes lisaks endale kuus inimest.

Tuusula vallavanema Hannu Joensivu sõnul on nende linn rahulik koht. Mitte midagi sellist pole juhtunud ja midagi sellist ei saa ka oodata, ütles ta eilsel pressikonverentsil.

Tulistamisi harva, nuga sagedamini

•• Vägivallajuhtumid on Soome koolides harvad: viimastel aastatel on toimunud kallaletunge terariistadega, varem on toimunud kahe ohvriga tulistamine.

•• YLE uudistesait meenutas veel 1989. aasta juhtumit, mil 14-aastane nooruk tulistas kaht õpilast õppetunni algul, ohvrid surid hiljem haiglas. Sihikul oli ka kolmas poiss, kes aga jõudis põrandale viskudes kuulist pääseda. Kohal olnud neljas noormees püüdis laskjat taltsutada.

•• STT teatel on 1999. aastast saadik toimunud koolides neli pussitamist, mille ohvrid jäid õnneks ellu. Kõik pussitajad nimetasid oma teo põhjuseks nii füüsilist kui ka vaimset koolivägivalda ja kiusamist.

•• Käesoleva aasta oktoobris lõi 16-aaastane poiss Tamperes teist sama vana poissi terariistaga. 2001. aasta jaanuaris lõi 15-aastane poiss sama vana poissi Hollolas. 1999. aasta aprillis pussitas 15-aastane õpilane aasta vanemat õpilast.

•• 2003. aasta jaanuaris pussitas 15-aastane õpilane Poris koolitunni ajal 13-aastast koolikaaslast, kuid ohver ei olnud seotud tema kiusamisega. Neil oli tekkinud varem koolibussis tüli istekoha pärast, pussitaja ütles hiljem, et andis nuga kiusajate hoiatamiseks.

•• Ka mujal Põhjamaades on surmaga lõppev koolivägivald harv. 2001. aastal lasti ühes Stockholmi gümnaasiumis maha 16-aastane õpilane, 17- ja 19-aastased tapjad aga ei olnud selle kooli õpilased. Taanis Arhusi ülikoolis tulistas 35-aastane meestudeng 1994. aastal surnuks 24-aastase ja 27-aastase naistudengi.

Kaasõpilane: tulistaja muutus viimastel päevadel

•• Tulistajat, Pekka-Eric Auvineni juba kümme aastat tundud Jokela kooli õpilane rääkis ajalehele Helsingin Sanomat, et mitme inimese elu võtnud noormees hakkas just viimastel päevadel kummaliselt käituma. Tema sõnul oli poiss hakanud joonistama pilte relvadest ja tulistamisest. Kui temalt selle kohta päriti, oli ta vaid nalja visanud. Lisaks käis Auvinen kaasõpilase sõnul lasketiirus. Väidetavalt oli nooruk ühe laskeklubi liige.

•• Ajalehega rääkinud kaasõpilane nägi tulistajat enda sõnul viimati teisipäeval. Tulistamise ajal oli ta olnud söömas, kui õpetajad tulid ja käskisid kõigil klassi minna. Õpilased jooksid seepeale klassi ning varjusid. Tuled kustutati. Natuke hiljem ilmusid koolihoovi politseinikud, kellega oldi läbi akna ühenduses.

•• Kooli õpetaja Kim Kiuru sõnul teatas õppealajuhataja kooli valjuhääldis mõni minut enne keskpäeva, et kõik õpilased peavad jääma klassidesse. “Pärast seda nägin ma tulistajat, kellel oli käes väike relv, minu poole jooksmas. Jooksin treppidest alla,” kirjeldas õpetaja. Seejärel käskis ta kõigil õpilastel akendest välja hüpata. “Kõik minu õpilased pääsesid,” lisas ta.