Külaelanikud süüdistavad Saue vallavalitsust ja keskkonnaministrit kokkumängus, ütles Päevaleht Online´ile üks külaelanikest Eha Lettermo.

Tallinna halduskohtu pressiesindaja ütles Päevaleht Online´ile, et külaelanikud esitasid avalduse kuulutada ministri otsus kiita heaks AS Steri tehase keskkonnamõjude hindamise aruanne õigusvastaseks 28. juunil. Kohus võttis avalduse järgmisel päeval menetlusse ning andis ministeeriumile aega oma seisukohtade esitamiseks.

Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja ütles Päevaleht Online´ile, et kohus on andnud ministeeriumile vastamiseks aega kuni 27. juulini ning ministeeriumis on vastus koostamisel.

Avalduse ühe esitaja Eha Lettermo sõnul seadis eelmine keskkonnaminister Rein Randver kahtluse alla kogu keskkonnauuringu objektiivsuse ning leidis, et külaelanikud peaksid kõigepealt oma küsimustele vastuse saama.

Ministeeriumi esindaja teatel ei seadnud keskkonnaminister kogu uuringu objektiivsust kahtluse alla, vaid palus aruannet täiendada vastavalt märkustele.

Praegune keskkonnaminister Tamkivi eiras mitmeid Randveri nõudeid uuringu täiendamise osas ja kiitis aruande heaks, sest AS Ster oli ministeeriumi kohtusse kaevanud, rääkis Lettermo.

Ministeeriumi teatel ei eiranud praegune keskkonnaminister eelmise keskkonnaministri Rein Randveri nõudeid, vaid täpsustas neid. Randver soovis teada, kuidas tagatakse erinevate osapoolte koostöö õnnetusjuhtumi või hädaolukorra puhul. Praegune keskkonnaminister Jaanus Tamkivi täpsustas, et tulenevalt loa omaja kohustustest ja ülesannetest peab AS Steri kirjeldame eelkõige enda valmisolekut, sest ta ei saa vastutada teiste asutuste valmisoleku eest.

Nimelt soovitakse 40 miljonit krooni maksnud tehases, millest lähim maja asub kõigest 100 meetri kaugusel, hakata radioaktiivse kiirguse abil steriliseerima Rootsist ja Soomest toodud ühekordseid meditsiinitarbeid.

Lettermo sõnul pidi tehas esialgu Rootsi ehitatama, kuid riik esitas sellele keskkonnakaitse alaselt liiga palju nõudeid. Naise sõnul ehitati tehas Eestisse keset küla ja salaja. Ehitusloa väljaandmise eel keskkonnaekspertiisi ei nõutud, lisaks kerkis see detailplaneeringuta.

Praegu meditsiinitarbeid ei steriliseerita. Samas on külaelaniku sõnul tehase kiirgusasteks mõõdetud 5,5 peta bekerelli beetabekrelli. Töö tegemiseks vajalik kiirgustase on aga 37 beetabekrelli, mis on inimesele surmavast kogusest mitu korda suurem.

Ministeeriumi teatel ei ole tehase töötamiseks  kaugelti vaja rakendada selle maksimaalvõimsust 37 PBq. Tehase maksimaalne võimsus on tõepoolest 37 peta bekerelli, kuid võimsuse suurendamine toimub ainult kiirgustegevusloa muutmise alusel. AS Steri ei tohi ise muuta steriliseerimiskeskuse võimsust.

Kolmapäeval 11. juuli toimub Alliku külas Vanamõisa seltsimaja ruumes keskkonnamõjude uuringu esitlus. “Kuigi on puhkuste aeg, on inimesed, kes vähegi saavad, lubanud tulla meelt avaldama ja nõudmisi esitama,” ütles Lettermo. “Rahvas on vihale aetud, sest palju aspekte on inimestele valetatud, või nende eest varjatud,” lisas ta, ähvardades, et koosolekule võidakse kaasa võtta ka tomatid ja mädamunad.

Steri omanikeks on üks Hansapanga asutajaid Heldur Meerits, TÜ kliinikumi ja geenivaramu eksjuht Jaanus Pikani, tekstiilitööstuse Marat eksjuht Rein Lehtmets ja Rootsi kodanik Göran Hellers.