Lugu algas 22. detsembril 2003. aastal registreeritud ehitusettevõttes Esmatar Ehitus Grupp OÜ. Kui usaldada ettevõtte internetilehekülge, teenis see hea maine juba esimesel tööaastal, täites suured tellimused pealinna firmadele ja asutustele, mille hulgas on Tallinna Lasteaed nr 5, Põhja-Tallinna Linnaosa Valitsus ja isegi Eesti Raudtee AS, kirjutab Den za Dnjom. 

Ehitusfirma arengule tegi ootamatu lõpu Norra kompanii Gøteborgg 8 AS leping, mille tagajärjel külmutati kõik eesti ettevõtte arved ning tekkinud palgavõlad on kustutamata tänaseni. Samas aga ei Tööinspektsiooni ega Töövaidluskomisjoni suur huvi Esmatar Ehitus Grupp OÜ vastu takistanud selle omanikul registreerida uut firmat sarnase nimega ning jätkata oma tööd.

28. oktoobril 2005. aastal tuli Esmatar Ehitus Grupp OÜsse tööle Vjatšeslav Larionov. Vastavalt tema ja nimetatud ehitusfirma esindaja Ülo Kõluvere vahel sõlmitud töölepingule pidi ta töötama santehnikuna Harjumaal ja saama igakuiselt 6500 krooni. Eestis aga ei töötanud Larionov päevagi, sest temale usaldatud objekt asus Oslos.

“Algusest peale teadsin, et hakkan töötama vaid välismaal ja saama ümbrikupalka. Tol ajal tundus, et asi on riski väärt, sest kuus lubati maksta umbes 30 000 krooni pluss komandeeringuraha. Samuti ei olnud minu tuttavatel probleeme selle firma poolt raha väljamaksmisega,” räägib oma lugu Den za Dnjom-ile Larionov. Norras hakkas ta töötama just Gøteborgg 8 ASile kuuluval objektil – müügiks ettevalmistatavate apartementide renoveerimisel koos 14 eesti ehitajaga.

Eesti ehitajate tööd koordineeris Ülo Kõluvere tütar Katrin, kes hoolitses ka selle eest, et kohalikud võimud ei pööraks tema alluvatele liigset tähelepanu. “Norras jälgitakse rangelt, et teatud töid täidaks vaid diplomeeritud spetsialistid. See tähendab, et nt vanni või elektrijuhtmete paigaldamisega me vajalike dokumentide puudumise tõttu tegeleda ei tohiks. Ometi me andsime valmisapartemendid üle. Pärast seda kutsus Katrin kohalikud santehnikud ja elektrikud, kes panid tööaruandele 1000 norra krooni eest oma allkirjad,” tunnistab Larionov.

Lisaks pani töötajaid muretsema ka tööandja poolt “tagatud” eluase, mis Larionovi sõnul oli lammutamisele määratud majas. Ka palga väljamaksmisega venitas tööandja korduvalt, mille tagajärjel olid Larionov ja tema kolleegid vahel seisus, kus polnud raha toidu ostmiseks.

Kahtlusi eesti partneri suhtes hakkas tekkima ka Gøteborgg 8 AS-il, mille apartementide renoveerimine hakkas ületama tähtaega. Norra kompanii direktor Finn Strom teatas Den za Dnjom-ile, et firma Esmatar Ehitus Grupp OÜ tõi korduvalt objektile mittekvalifitseerituid töötajaid ning seetõttu ehitustööd sageli seisid. “Peale selle nad varastasid palju. Ehitustööde lõpetamise järel ei leidnud me kaduma läinud või rikutud tööriistu ja materjale 100 tuh norra krooni suuruses summas. Rääkimata sellest, et objekt ei saanud valmis kokkulepitud tähtajaks,” ei varja Strom oma nördimust.

Kokkuvõttes ei saanud Larionov oma teenitud raha kätte ning pidi pöörduma Töövaidluskomisjoni poole, mis tegi 8. augustil 2006. aastal otsuse lõpetada tema ja Esmatar Ehitus Grupp OÜ vahel sõlmitud lepingu vastavalt EV Töölepingu Seaduse § 82 “Töölepingu lõpetamine tööandja poolse lepingutingimuste rikkumise või tootmis- või töökorralduses tehtud muudatuste tõttu”.

Kuna tööandja esindaja Kõluvere ei kiirustanud maksma Larionovile kompensatsiooni 16 183 kr suuruses summas (kaks kuupalka ja puhkusetasu), arestiti 15. novembril 2006. aastal kompanii arved ning nendel olevad vahendid jagati Larionovi ja teiste kannatada saanud ehitajate vahel. Arvetel olevaid vahendeid ei jätkunud, firma ise aga kadus peagi jäljetult.

Ülo Kõluvere keeldus järsult Den za Dnjom-i küsimustele vastamast, märkides vaid: “Esmatar Ehitusest ei räägi ma kellegagi ega kunagi. Kas te võiks selle endale pähe taguda?” Enne toru hargile panekut lisas veel, et ta oli vaid üks kadunud firma töötaja.

Kuid ka täna on krediidiinfo.ee andmetel just Kõluvere Esmatar Ehitus Grupp OÜ asutaja ja aktsionär. Alates 2007. aasta 19. veebruarist on Esmatar Ehitus Grupp OÜ ainsaks juhatuse liikmeks Kalle Tiivel. Krediidiinfo andmetel on Tiivel seotud vähemalt 24 Eestis registreeritud firmaga, millest osa on juba kuulutatud pankrottides olevaiks.

Samas aga registreeriti Tallinnas 12. veebruaril 2007. aastal uus firma huvitava nime Esmatar EST OÜ all, mille ainsaks aktsionäriks ja juhatuse liikmeks on just Ülo Kõluvere. Uustulnuk pakub oma klientidele igasuguseid ehitusteenuseid. 1. juunil lisati Äriregistrisse katuste paigaldamisele spetsialiseeruv firma Esmatar Haljastus OÜ, mille juhatuse liikmeteks on Kristjan ja Heiki Kõluvere.