Uue eelnõu kohaselt oleks näiteks pärimismenetluse algatamise avalduse tõestamise uueks tasuks 200 krooni ning pärandvara nimekirja kinnitamise tasuks 100 krooni. Isiku elusoleku ning tema ja fotol kujutatud isiku samasuse kinnitamine hakkab senise 50 krooni asemel maksma 250 krooni. Allkirja ja allkirjanäidise kinnitamise hind tõuseb aga kümnelt kroonilt koguni 200 kroonile.

Ühe põhjusena, miks tuleb notaritasusid mitmekordistada, nähakse ka seda, et kinnisvaraturu rahunedes on notaritel tööd senisest märksa vähemaks jäänud.

Üleeile avalikustatud uuringu tulemustest selgus, et võrreldes eelmise aasta novembriga on notarite järjekorrad praeguseks vähenenud mitu korda nii Tallinnas kui ka teistes piirkondades. Kui kinnisvaratehingute tõestamise ooteaeg vähenes umbes kuus korda, siis pärimisasjades on järjekorrad lühenenud kolm korda.

Ministeerium ise põhjendab nii suurt hinnatõusu asjaoluga, et notaritasusid muudeti viimati 1993. aastal. “Nüüd tuleb tasud viia nii õigusliku aluse sõnastuse kui ka suuruse poolest kooskõlla Eestis viimase 14 aasta jooksul toimunud muudatustega,” sõnas justiitsministeeriumi pressiesindaja Mart Siilivask.

Töötab 100 notarit

Teise põhjusena tõi Siilivask välja asjaolu, et palju notaritehinguid on praegu alatasustatud. Näiteks maksab pärandi vastuvõtmise avalduse tõestamine 50 krooni, pensioni või elatisraha kättesaamiseks antud volituse tõestamine kümme krooni jne. “Notaril ei ole võimalik nende tasude arvelt katta isegi mitte selle toiminguga seotud kulusid,” kõlas ministeeriumi selgitus.

Siiski säilib madala sissetulekuga inimestel võimalus vabaneda notaritasu maksmisest, sellisel juhul kannab kulud Notarite Koda. Lisaks on võimalik maksta ka osade kaupa, millele ministeeriumi kinnitusel ei lisandu intressi.

Notarite Koja andmetel töötab Eestis alates novembrist sada notarit, neist 14 on lisandunud viimase aasta jooksul.