Ettevalmistuste käigus on toimunud kaks maakondlikku õppust ning staabiõppus linnugripi teemal – loodud on alused koostööks erinevate ametkondade vahel ning nende käigus on saadud kogemus valdkondadest, mis vajavad edaspidist arendamist. Äärmiselt vajalikuks peeti tõhustada teavitustööd ning tihendada koostööd erinevate ametkondade vahel hädaolukorraks ettevalmistamisel.

Hetkel teeb põllumajandusministeerium maakondades ennetustööd, 160 veterinaararsti kaardistavad olukorda maakondades ning informeerivad linnupidajaid ohtudest ning jagavad käitumisjuhiseid linnugripi leviku olukorras. Rändeperioodi alguseks peab põllumajandusministeerium saama täieliku ülevaate kodulindude arvust maakondades. Metslindudelt on alates sügisest võetud üle 200 proovi ning regulaarne seiramine jätkub. Kodulindudelt võetakse aasta jooksul 1600 proovi. Kõik testid on siiani olnud negatiivsed.

Kabinetis ülevaate andnud veterinaar-ja toiduameti peadirektori sõnul on oluline, et inimesed teavitaksid operatiivselt oma kahtlustest kohalikku Veterinaarkeskust või kohalikku loomaarsti. Linnugripi võimaliku puhkemise korral moodustab põllumajandusminister kohalikul ja riiklikul tasemel loomatauditõrje komisjonid linnugripi leviku takistamiseks. Taudi avastamise punktis hävitatakse kõik linnud ning 3 kilomeetri raadiuses olevas ohupiirkonnas kehtestatakse liikumispiirangud. Vastavalt seadustele kuulub linnugripi tõkestamise käigus hävitatav vara ehk linnud ja sööt kompenseerimisele. Selle eeltingimuseks on kõigi kehtestatud piirnagute ja reeglite järgimine linnikasvatajate poolt.

Tavainimestel on oht linnugrippi nakatuda madal, selle vältimiseks tuleb ennetavalt järgida tervisekaitse nõudeid. Uut pandeemilist gripiviirust, mis leviks inimeselt inimesele ei ole seni maailmas avastatud.

Linnuliha tarbimisel tuleb pöörata tähelepanu linnuliha õigele ja ohutule töötlemisele – linnuliha peab olema kuumtöödeldud. Vältida tuleb teadmata põhjusel surnud või haigusilmingutega lindude liha. Poodides saadaval olevad linnulihatooteid on ohutud ja nende tarbimist ei ole vajalik vältida, sest need on läbinud ettenähtud kontrolli.

Inimesed, kes kasvatavad kodulinde peavad olema ettevaatlikumad ja pöörama suuremat tähelepanu üldistele hügieenimeetmetele. Esimene ja lihtne võimalus enda tervist kaitsta on sage käte pesemine. Kodulinnud tuleb eraldada isiklikest elamiseks ettenähtud ruumidest, gripilaadsete haigusilmingute puhul tuleb pöörduda viivitamatult perearsti poole.

Ülevaatlikku lisainfot saab ka aadressilt www.agri.ee/gripp. Linnugripiks ettevalmistuse detailid on arutlusel ka kolmapäevasel Vabariigi Valitsuse kriisikomisjoni istungil.