Statistikaameti andmetel langes Eestis aasta jooksul tarbijapettuse ohvriks kokku 186 000 inimest, misjuures enim probleeme pettustega oli mitte-eestlastel ning Lääne - ja Ida-Viru maakonna elanikel.

 „Selles osas oli Eesti viis aastat tagasi kõige kõrgema ohvrikslangemise määraga riik – aasta jooksul sai petta iga neljas inimene,“ nentis justiitsministeeriumi kriminaalteabe ja analüüsi talituse nõunik Jako Salla. Eelmine aasta näitas küll tuntavat paranemist ja pettuse ohvriks langes 18% inimestest ehk umbes iga viies inimene kuid ka selle näitajaga on Eesti endiselt ohtlikemate riikide esikümnes ja võrreldav näiteks Poola ja Ungariga.

Tarbijapettuste mõttes on Euroopa turvalisim riik Soome, kus selliste kuritegude ohvriks langeb ca 5% inimestest. Tõsi - viimased rahvusvahelised andmed pärinevad 2004. ja 2005. aastast ning pole ka võrreldavaid andmeid Venemaa, Läti ja Leedu kohta. 

Röövimiste osas kolme kõige ohtlikuma Euroopa riigi seas

Eesti on koos Inglismaa ja Iirimaaga kolm Euroopa riiki, kus tuleb ette enim röövimisi. „Antud valdkonnas pole erinevused riikide vahel suured,“ märgib Jakko Salla siiski. Näiteks toob ta selle, et röövimiste mõttes kõige turvalisemas riigis Itaalias langes röövitakse aastas 0,2% elanikest, ohtlikemas riigis ehk Iirimaal aga 2,2%.

Samas vargusi on Eestis Euroopa keskmisel tasemel. „Autovarguste puhul on Eesti ohvrikslangemiste tase Euroopa madalamate hulgas, lähedane näiteks Soome, Rootsi ja Belgia näitajatega,“ ütles Jako Salla ja lisas, et võrreldes Eestiga on kolm korda suurem oht langeda autovarguse ohvriks näiteks Inglismaal ja Portugalis.

Ka taskuvarguste osas on Eesti Euroopa keskmike seas ja meil langeb aastas taskuvarga küüsi 4% elanikkonnast.