Ettevõttele Kunda Trans kuuluvas ligi 4500 ruutmeetrit suures laohoones põles kuus tuhat tonni nn RDS-i ehk kokkupressitud prügijäätmeid, mille hulgas on nii plasti, pappi kui ka muid orgaanilisi aineid.

Lao omaniku sõnul põhjustas põlengu suure tõenäosusega prügikütuse isesüttimine.

Päästeamet saatis pärastlõunal välja ka hoiatuse: hoonest tõusev suits läks madalamaks ja võib kujutada ohtu inimeste tervisele. Teatati, et esineb oht Kunda linnas ning Linnuse ja Kabeli külas elavate inimeste tervisele. Päästjad soovitasid sulgeda uksed ja aknad. Õnneks puhus eile õhtul tuul mere poolt, mis tähendas, et Kunda linna ligi 3700 elanikku ohtu ei sattunud. Küll aga levis suitsu Linnuse ja Kabeli küla kohale. Vana-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs käis külade elanikke ka ise hoiatamas. Tema sõnul elab kahes külas kokku 40 kuni 50 inimest. Päästeameti andmetel eile ükski inimene kannatada ei saanud.

Laohoonet oli kustutamas kolmteist päästeautot, samuti toimetati kohale täiendavat päästetehnikat. Kohal olid ka kiirabibrigaadid. Eile õhtul kustutati hoonet vaid väljastpoolt, kuumuse tõttu oli hoone varisemisohtlik. Ida-Eesti päästekeskuse pressiesindaja sõnul oli eile õhtul tulekahju lokaliseerimisest veel vara rääkida. „Päästjate sõnul läheb selleks veel terve öö ja võimalik, et ka homne päev.”

Kunda Transi juht Andres Lume märkis, et tõenäoliselt sai põleng alguse kütuse isesüttimisest. Tema sõnul kontrollis töötaja veel 15 minutit enne süttimist ruume ning siis oli kõik korras. Kuigi ruume ventileeriti pidevalt, oli hoones Lume sõnul ka sellist orgaanikat, mis võis käärida ning tekitada metaani.   

Küsimusele majanduslike kahjude kohta märkis Lume kõige olulisemana, et kõik inimesed on elus. Tema sõnul on ligi pool laohoones olevast RDS-ist suudetud süttimisest päästa. Kustutustöid kirjeldas ta kui väga raskeid – materjali kütteväärtus on suurem kui kivisöel ning veega on seda raske kustutada. „Tundub, et laohoonega on ühel pool,” sõnas ta.

Päästjate teatel võib suits terviseprobleeme tekitada eelkõige astmaatikutele ja krooniliste haigustega inimestele. Saastunud õhk võib kahjustada kopsu- ja südamehaigeid, vastsündinuid, rasedaid, eakaid ja teisi nõrgema tervisega inimesi, tekitada hingamisteede ja silmade limaskesta ärritust, mille vastu on abiks jaheda veega loputamine ja rahustavad kompressid. Haigussümptomite ägenedes peab nõu küsima meedikutelt.