Nõuetele mittevastavad lasteriided avastati enamasti väiksematest poodidest ning peamiselt oli tegemist ühekordsete rikkumistega, rääkis tarbijakaitseameti pressiesindaja Kadri Kauksi Päevaleht Online´ile.

Rikkumisi avastati tema kinnitusel peamiselt Hiina ja Türgi tootjate riietelt ning peamiselt olid probleemiks nõuetele mittevastavad nöörid ja paelad lasteriietel. Kokku kontrolliti lasteriiete ohutusnõudeid 96 jaekaubandusettevõttes.

Euroopa Liidu turujärelvalveasutused on tõsiselt mures lasterõivastest tulenevate riskide ja laste ohutuse pärast, sest jätkuvalt tuleb teateid õnnetuste kohta, kus rõivastel olevad nöörid või paelad on takerdunud näiteks jalgratta, autoukse või mänguväljaku seadmete vahele. Sellised õnnetused võivad põhjustada mitmeid vigastusi või raskemal juhul isegi lapse surma.

2008. aasta lõpul käivitas turujärelevalveasutuste koostöövõrgustik PROSAFE koostööprojekti “Nöörid ja paelad lasteriietel”, mis kutsub lapsevanemaid, hooldajaid ja sugulasi üles võtma tarvitusele ettevaatusabinõusid ning veenduma, et nende laste riietel ei ole pikki paelu ega nööre.

Koostööprojekti raames on koostatud ka loetelu soovitustest ja nõuannetest seoses lasteriiete ohutusega:

1) Kuni 7-aastaste laste (kasvuga 1.34 m) rõivastel ei tohi olla paelu ega nööre kapuutsi ja kaela piikonnas.

2) 7-14-aastaste laste rõivastel ei tohi olla kapuutsi ega kaela piikonnas paelu, mis on pikemad kui 7,5 cm ega vabade otstega nööre. Paelad kapuutsi ja kaela piikonnas ei tohi olla elastsed, välja arvatud rõivaste õlapaelad.

3) Kaelataguse paelaga tegumoega rõivastel ei tohi olla paeltel vabu otsi kaela piikonnas.

4) Selja taha sõlmimiseks ette nähtud vöö või lehvi vabade otste pikkus ei tohi ületada 36 cm mitteseotud olekus sõlmimise kohast mõõdetuna.

5) Muud nöörid ja paelad lasterõivastel ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest allapoole.

6) Ärge õmmelge lastele riideid, mis ei vasta eelpool toodud nõuetele.

7) Juhul, kui teil on kodus lasteriideid, mis ei vasta punktis 1-5 loetletud reeglitele, siis peaksite ise need paelad ja nöörid rõivastelt eemaldama või ära lõikama. Kui te näete kaupluses selliseid rõivaid, siis juhtige kindlasti müüja tähelepanu sellele ning teavitage sellest ka järelevalveasutust.