Õietolmuallergia võib välistada teatud toidud
Eestis elab umbes 150 000 inimest, kellel on õietolmuallergia. Sestap on puude õitsemise aeg märtsist-maini neile väga raske ja piinarikas. Peale pollinoosi ehk heinapalaviku võivad õietolmuallergia puhul allergilisi vaevusi põhjustada ka mõned toiduained – seda nimetatakse
ristallergiaks. Dermatoveneroloog, Eesti allergialiidu juhatuse liige dr Maie Jürisson ütleb, et ristallergia põhjuseks on teatav sugulus ehk sarnasus õietolmude ja toiduainete valkude molekulaarses ehituses.
Ristallergiale viitab see, kui õietolmuallergiaga kimpus olijad ei saa süüa näiteks pähkleid, õunu, pirne, ploome, kirsse, porgandeid, paprikat, tomatit, sellerit, mandleid, kasemahla ega maitsetaimi (kaneel, köömned, piprad, sinep, ingver, kurkum, koriander).
Tee nahateste
Mõnel patsiendil võib probleeme esineda ka igapäevase kartuliga. Nende söömisel tekib sügelus huultel ja suus, köhatamine, vesine nohu või lööve nahal. Sestap raskendab õitsemise ajal nende toitude söömine kindlasti ka põhihaigust.
Nii võib näiteks kartuli koorimisel tekkida lööve kätele, peamiselt sellega kontaktis olnud kohtadele ja pisaravool silmadest. Kusjuures suvine porgand ja varajane kartul põhjustavad allergiat kergemini kui vanad juurviljad talvel. Samuti põhjustavad mõned õunasordid allergiat vähem kui teised.
Et leivatoodetele lisatakse sageli mitmesuguseid seemneid, võivad kaseallergikud olla ülitundlikud päevalille-, lina-, seesami- ja mooniseemnete suhtes. Dr Maie Jürisson lisab, et allergeeni kindlakstegemiseks tehakse nahateste, aga ainult pärast õitseaega.