Nende sõnul on piiskop Stephanos ebaseaduslikult kasutanud EAõK-i Tallinna ja kogu Eesti metropoliidi tiitlit, moodustanud ebaseaduslikud kirikuvalitsemise organid ja eksinud rängalt kristliku eetika nõuete vastu ning teinud naerualuseks vaimuliku ameti.

Piiskop Stephanos peab kohe lahkuma, tal on keelatud siseneda Eesti apostlik-õigeusu kiriku pühakodadesse ning viibida nende territooriumil, seisab Puusaare ja Kerese teates.

Samuti tunnistavad nad kehtetuks kõik piiskop Stephanose määrused, mida ta on teinud EAõK-i Tallinna ja kogu Eesti metropoliidina.

Lisaks kuulutas Puusaare ja Kerese moodustatud sinod kehtetuks kirikuvalitsemiseks Stephanose loodud EAõK-i sinodi tehtud otsused ja protestis Eesti siseministeeriumi usuasjade osakonna omavoli ja Eesti seaduste rikkumise vastu.

Puusaar ja Keres saatsid vastava teate president Lennart Merile, peaminister Mart Laarile, siseminister Tarmo Loodusele, Tallinna ja kogu Eesti peapiiskopile Korneliusele, Tallinna linnakohtu kohtunikule Jüri Mesipuule ning metropoliit Stephanosele.

Metropoliit Stephanos tagandas Samuel (Sulev) Puusaare ja Gabriel (Priit) Kerese ametist kirikuvastase tegevuse ja ebakristliku käitumise tõttu, teatas apostlik-õigeusu kiriku sinod reedel BNS-ile saadetud ametlikus teates.

"Ülemhingekarjase kannatlikkus ja manitsused ei ole suutnud tekitada neis kahetsust ja meeleparandusele pöördumist," seisab teates.

Samuel Puusaarel ja Gabriel Keresel ei ole enam õigust läbi viia kiriklikke talitusi ega esindada kogudusi või ajada koguduste asju.

Puusaar ja Keres kuuluvad Eesti valitsuse tunnustamata õigeusukirikusse ning nad kaebasid kevadel kohtusse metropoliit Stephanose valimise EAõK-i metropoliidiks.

Puusaar ja Keres ei pea õigeks, et Eesti metropoliidiks valiti mitte-eestlane, kes ei tunne siinset olukorda ning püüab õõnestada Eesti õigeusu kirikut. Samuti ei järgitud nende arvates Stephanose valimisel EAõK-i põhimäärust, kus on öeldud, et metropoliidi peab valima kiriku täiskogu.

Baltic News Service