Pidades silmas Admiraliteedi basseini varjutavat järjekordset klaasist majamonstrumit, toimub midagi meeldivalt antagonistlikku –  ankrusse on end heitnud retrohõnguline purjelaev Estelle, kuhu on teretulnud kõik, kes tahavad tunda, kui kuldselt mekib kohv, mille maitset pole ruineerinud liigkasu-võtjatest suurfirmad.

Esmapilgul meenutab soomlaste purjelaev Estelle musta lipu all sõitvat vana “merede hirmu”. Hambutute ja puujalgsete piraatide asemel askeldab seal aga sõbralik meeskond, kelle südameasjaks on kanda 21. sajandi inimestele sõnum: kitsarinnaline kapitalism ei taga kestvat arengut ei väiketootjaile ega meile.

Purjelaevale on kokku tulnud Eesti mitme meediakanali korrespondendid, kes üritavad asjaosalistelt võidu mingitki kommentaari saada. See on hea märk. Hüpoteesi kohaselt on Eesti kui endise kommunismimaa vajaduste hierarhia madalamad astmikud veel küllastumata ning probleemiks on postmaterjalistlike väärtuste vähesus. Nähtust võib järeldada, et eestlasele läheb siiski korda tänapäeva globaalse tähtsusega “murelaps” – jätkusuutlik areng.

“Tegemist on seltskonnaga, kes kutsub üles liituma õiglase kaubanduse süsteemiga. Paljud meie igapäevased tarbekaubad tulevad Ladina-Ameerikast, Aasiast ja Aafrika arengumaadest, kus kohaliku väiketaluniku kasu praktiliselt puudub. Suurem osa, mida tarbijatena maksame, jääb kohalikele kokkuostjatele ning vahendajatest ja sissevedajatest suurfirmadele. Rahvusvaheline õiglane kaubandus hoolitseb selle eest, et ka väiketalunikule oleks tehing tasuv,” selgitab Eesti Rohelise Liikumise tegevjuht  Jaanus Välja. ERL tegigi Estelle meeskonnale ettepaneku tulla paariks päevaks ka tallinlastele oma ettevõtmise sügavamat sisu tutvustama.

Tõepoolest, laeval pakutav päikesekohv maitseb kuidagi eriliselt ja tumedast keeksist, mis on valmistatud Suurbritannias otse arengumaade talunikelt tarnitud toorainetest, ei tule mahlaseid rosinad ja eksootilisi puuvilju sõrmega taga ajada. Söödud lõik tõstab energiavarusid mitme palli võrra. Lisaks saab laevalt osta käsitööd ja kunsti, mis on sündinud Angola inimeste loominguliste käte all.


Maitse vahe

“Suurfirmad ostavad arengumaadest hulgi kokku kohviube, mida töödeldakse juba oma jõududega. Maitse vahe seisneb selles, et kohalik kaupmees teab, et kohv mekib paremini, kui jätta kohviubade hulka ka mõned kestad,” avaldab ERL-i juhatuse liige Maie Kiisel saladuskatte all.

Kiisel usub, et enamik inimesi ei kujuta veel õieti ette, mis on õiglane kaubandus. Valitsevat ebaõiglust, mille vastu õiglane kaubandus sõdib, ilmestab Kiiseli toodud kontrastne näide: “Ostes kohvikust 30 krooni maksva café au lait’, jõuab sellest oakasvataja taskusse kõigest 30 senti”. Selline tasu ei võimalda mingilgi moel inimväärset äraelamist.

Kiisel kinnitab, et õiglase kaubanduse tooteid saab osta ka Eestist. “Suuremates poodides on nende jaoks eraldi riiulid ja kindlasti tuleks otsida ka pakenditelt ametlikku logo. See on loomulik, et tomati ja kartuli ostame kohaliku kaupmehe käest. Kaugemalt tulnud maitseained, kohvi ja tee võiksime osta õiglase kaubanduse märgi alt. Säärase toote hind on kallim, kuid ta on ka erilise väärtusega!”

Estelle


Keskkonnasäästlik,

ja mitte ainult purjede pärast

•• Estelle on 53 meetrit

pikk ja mahutab 220 tonni

(317 kuupmeetrit) lasti.

•• See Euroopa suurim purjelaevast kaubaalus on üks kõige keskkonnasäästlikum transpordivahend merel ning arengukoostöö ja õiglase kaubanduse praktiline näide.

•• Laev kasutab vaid tuuleenergiat ja Soome väiketootjate biodiislit. Laev on renoveeritud purjelaevaks, kasutades vaid vabatahtlikku tööjõudu ning taaskasutatud materjale.

allikas: www.fairtrade.ee