Sel nädalal tegutseb Tallinnas Solarise keskuse aatriumis Õiglane kohvik, kus on reedeni ainukordne võimalus süüa-juua vaid Fairtrade märgiga tooteid. Kohviku kultuuriprogrammis leidub nii maailmamuusika kontserte, filme, näitusi kui ka trummimängutöötuba.

“Kahjuks ei ole Eestis veel ühtegi söögikohta, kus menüüs oleks vaid Fairtrade märgiga tooted,” selgitas kohvikut juhatav Jaanus Välja pakutava ainulaadsust. “See on teadlikkuse küsimus, sest paljudes igapäevaselt tarbitavates kaubagruppides ei ole õiglase kaubanduse märgiga tooted sugugi märkimisväärselt kallimad.”

“Ühe Eesti pere jaoks on otsus, millist teed või kohvi juua, väike samm. Kuid valides Fairtrade märgiga tooted, teeb see pisike tarbimisotsus head paljudele arengumaade väiketalunikele ja nende peredele,” lausus Välja. Fairtrade märgiga toodete müük aitab maailmas 1,2 miljonit väiketalunikku ja istanduse töötajat ning nende ligi seitset miljonit pereliiget.

Õiglane kohvik pakub Fairtrade märgiga kohvi, teed, šokolaadijooki ja imehäid kohviku Komeet saiakesi, mille küpsetamisel on kasutatud Fairtrade suhkrut. Hindade pärast õiglases kohvikus keegi muret tundma ei pea – needki on õiglased – tass kohvi 1,2 eurot, tee ja šokolaadijook 1,0 eurot, Komeedi saiake 2,0 eurot.


Lisaks kultuuriprogrammile pakub neljapäeval kell 16.00 tuntud toidublogija Mari-Liis Ilover ideid, retsepte Fairtrade demerara suhkru kasutamiseks toidu valmistamisel, kohapeal saab tema valmistatut ka maitsta. Reedel tutvustavad Kärdla Kohvikutepäeva korraldajad Eestis ainulaadset kohvikutefestivali, kus kohvikud on juba aastaid pakkunud Fairtrade märgiga kohvi.


Õiglase kohviku kava täies pikkuses.

Üks tõeliselt õiglane kohvik pealinnas kõigile avatud 23.–27. maini Tallinnas Solaris keskuse aatriumis.

Õiglane kohvik on osa Maailmapäeva 2011 teemanädalast, mille eesmärk on maailma mitmekesisus Eesti inimestele koju kätte tuua. Sel aastal toimub Maailmapäev Vanalinnapäevade avalöögina Tallinnas Vabaduse väljakul 28. mail. Päeva korraldaja ning Maailmapäev 2011 teemanädala koordinaator on Arengukoostöö Ümarlaud (AKÜ) – avalikes huvides tegutsev arengukoostööst huvitatud ja selle valdkonnaga tegelevate organisatsioonide katusorganisatsioon.