Õiguskantsler Indrek Teder esitab täna riigikogule aruande möödunud aasta tegevusest.

Õiguskantslerile esitati möödunud, 2007. aastal 2266 avaldust, mis on võrreldes 2006. aastaga 408 avaldust rohkem. Õiguskantslerile aastas laekuvate avalduste arv ületas 2000 piiri ka 2004. ja 2005. aastal ning 2007. aasta avalduste hulk on seega samas suurusjärgus.

Õiguskantsler algatas mullu omaalgatuslikult 70 menetlust, mis on kaks korda rohkem kui möödunud aastal.

Tänavu omaalgatuslikult alustatud menetluste seas on ka Iru hooldekodu karantiini juhtum, millele juhtis tähelepanu Eesti Päevaleht.

Õiguskantsler tegi 2007. aastal 2006. aastaga võrreldes ka neli korda enam kontrollkäike ja külastas järelevalvatavaid asutusi 28 korral. Puiatu erikoolis avastas õiguskantsler olukorra, mida nimetas terroriseerivaks.

26 seadust olid seadusega vastuolus

Seaduste põhiseadusele vastavuse ehk normikontrolli menetlustes tuvastas õiguskantsler 2007. aastal vastuolu põhiseaduse või seadusega 26 korral. Põhiõiguste ja -vabaduste kaitse ehk ombudsmani menetlustes tuvastas õiguskantsler õiguspärasuse ja hea halduse tava rikkumisi 81 korral.

Kõige enam menetlusi algatati 2007. aastal kriminaaltäitemenetluse ja vangistusõigusega seonduvalt. Teistest valdkondadest rohkem menetlusi oli ka omandireformiga seonduvates küsimustes ning sotsiaalhoolekandeõiguse valdkonnas. Võrreldes 2006. aastaga on tõusnud ka haridus- ja teadusvaldkonna menetluste hulk.

Õiguskantsleri vastuvõttudel käinud 343 inimest tõstsid kõige enam üles omandireformiõiguse, sotsiaalhoolekandeõiguse, tsiviilkohtumenetluse ning kohaliku omavalitsuse korraldusega seonduvaid küsimusi.
Õiguskantsler Indrek Teder rõhutab aastaülevaate pöördumises demokraatia kaitsmise pidevat vajadust.

Teder: demokraatiat on alati liiga vähe

„Õiguskantsleri oluliseks ülesandeks on seegi, et põhiseaduses sätestatud demokraatia põhimõte ei muutuks pelgalt juristide arutelude klaaspärlimänguks, vaid oleks selgelt ja arusaadavalt olemas meile kõigile. Teatud lihtsaid tõdesid peab õiguskantsler pidevalt kordama ja nende järgimist nõudma – alati tuleb kaitsta demokraatiat, alati on seda liiga vähe“, kirjutab Indrek Teder.