Kui Keskerakond läheks tänasel hääletusel Jõksi taha ning jätaks sellega Reformierakonna üksinda, siis oleks see kõrgem tase poliitilises strateegias, möönsid eile mitmed poliitikavaatlejad.

“Homme võib hääletusel veel üllatusi ette tulla,” ütles eile sellele küsimusele vastates pärast väikest mõttepausi riigikogu sotside fraktsiooni juht Eiki Nestor. “Kui Keskerakonda ja Reformierakonda kuuluvad riigikogu liikmed hoolega järele mõtlevad, on nad võimelised ka poolt hääletama. Võib-olla olen liiga naiivne, aga keegi ei taha ju vastasseisu presidendi või rahva enamusega, kes Jõksi toetab,” leidis Nestor.

Presidendi ja rahva soovile vastuastumist saab Nestori hinnangul nimetada aga ülbuseks.

Keskerakonnal on Nestori hinnangul õiguskantslerist siiski rahva enamusele mõeldes ükskõik, sest tema valijatele ei lähe see ametikoht korda. “Kõige vähem huvitab neid õiguskantsler, riigikontrolöri koht huvitab neid märksa rohkem. Kuid Reformierakonnale on see jälle olulisem järelemõtlemise koht,” leidis kauane poliitik, pidades silmas just rahva positiivset suhtumist Jõksi.

Presidendi kandidaat

Mitmete poliitvaatlejate hinnangul on praegu õiguskantsleri hääletuse ümber toimuv Keskerakonnale mänguline küsimus. Meenutades aprillisündmusi, kui Keskerakond sattus suure hulga rahva, ka osa oma valijate viha alla, soovivad nad end näidata nüüd koos Reformierakonnaga. Teisalt leitakse, et Keskerakond naudib ka koalitsioonis tekkinud eriarvamusi ning soovib president Toomas Hendrik Ilvesele koha kätte näidata.

Nädalakava kinnitamise poolt oli 61 riigikogu liiget, vastu oli 16 ja erapooletuks jäi kolm riigikogu liiget.

Ettepaneku eelnõu edasilükkamiseks tegi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon. Sotside fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles ettepaneku põhjenduseks, et kaks erakonda arvavad tema hinnangul siiani, et homme hääletatakse Ülle Madiset. “Nad peaksid jõudma arusaamisele, mida hääletatakse, siis saab hääletada. Homme ei saa.”

Allar Jõksi kandidatuuri esitas 6. detsembril riigikogule vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ja sellele avaldasid toetust Isamaa ja Res Publica Liit, sotsid, rohelised ja Rahvaliit. Nende erakondade esindajate poolt saaks Jõks riigikogus 41 häält. Kandidaadi saab nimetada õiguskantsleriks, kui parlamendis toimuval salajasel hääletusel toetab teda lihtenamus.